Socialistisk Arbejderavis
Nr. 257 – 7. juni 2006 – side 4
Velfærdskonference 5. juni
Kampen fortsætter
L Bergmann + Jesper Juul Mikkelsen
Under initiativet “Ung velfærd“ indkaldte en række studenterorganisationer og fagforeningers ungdomsorganisationer den 5 juni til konference om velfærdskampen. Konferencen, der blev afholdt i København, var bredt repræsenteret med unge deltagere fra hele landet. Formålet med initiativet var en opfølgning på 17. maj demonstrationerne. Fokus var hvordan og hvorvidt de unge, under et samlet initiativ, kunne og skulle bidrage med at bringe velfærdsbevægelsen fremad. Konferencen tog udgangspunkt i en række talere og forskellige workshops, og endte med en vedtagelse af en bred velfærdsvision for initiativet samt en køreplan for, hvordan initiativet kan bringe velfærdsbevægelsen fremad. Desuden var der en generel opbakning til at danne lokale netværk på arbejdsplader og uddannelsesinstitutioner, hvis formål skal være at arbejde frem imod at kunne mobilisere til konferencen med fagforeningerne d. 2. september. Derudover opfordres også til en samlet national demonstrations- og aktionsdag ved folketingets åbning den 3. oktober.
Følgende er interviews med fire mødedeltagere:
Klaus Mønster, aktiv i HK Ungdom
Hvorfor har du valgt at være her i dag?
Det har jeg fordi jeg mener at det velfærdsudspil som regeringen er kommet med er fuldstændigt hen i skoven. Både på uddannelsesområdet, hvor jeg selv bliver påvirket direkte af det efter sommerferien, men også på andre områder. Derfor bakker jeg også solidarisk op om at bekæmpe de andre forslag på velfærdsområdet, fordi jeg ved at det kommer til at påvirke mig når jeg kommer ud på arbejdsmarkedet, samt påvirke de folk jeg senere skal arbejde sammen med.
Hvad håber du der kommer ud af konferencen i dag?
Jeg håber vi får sat gang i en ordentlig mobilisering. Mig og nogle kammerater har været med til at stille et forslag om 24 timers generalstrejke, som vi håber at få opbakning til, fordi vi mener at det er den eneste måde vi kan presse regeringen til ikke at gennemføre deres udspil. Det er fint med mobilisering, demonstrationer, aktioner og besættelser af forskellige institutioner, ligesom Velfærdsmissionen har gjort, men det er bare ikke nok til at få regeringen til at trække deres krav tilbage. Vi skal tvinge regeringen til at trække deres forslag tilbage, og det kan vi gøre ved en strejke der vil presse regeringen og deres bagland økonomisk.
Hvad synes du om konferencen indtil nu?
Det er lidt nogle skrappe retningslinjer som de organisationer der står for det har lagt, men det er nogle fede ting som folk der bare er med siger. Jeg har lige været til en workshop hvor mange af dem der deltog blandt andet mener at virksomhederne skal tvinges til at oprette praktikpladser, og det er fedt. Virksomhederne gør det ikke af sig selv, da de tænker økonomisk og derfor prioriterer den billige arbejdskraft.
Katlehn, lige gået ud gymnasiet.
Hvorfor er du her i dag?
Det er jeg fordi jeg er interesseret i det dansk samfunds fremtid. Jeg så gerne at der bliver ændret nogle ting på blandt andet ældre- og uddannelsesområdet.
Hvad håber du der kommer ud af arrangementet i dag?
Jeg håber at regeringen vil lytte til os, og at vi får nogle af de ting igennem som vi har diskuteret i dag. Jeg håber det kan hjælpe med til at regeringen indser at der virkeligt er nogle problemer i de forslag de fremlægger, som kan skade vores fremtidige samfund. Vi må prøve at råbe regeringen op via gode argumenter og virkningsfulde kampagner. Jeg er ikke sikker på at flere demonstrationer er vejen frem lige nu.
Mathilde, læser sociologi på Københavns Universitet.
Hvorfor har du valgt at deltage i dag?
Det har jeg fordi at jeg synes det er vigtigt at få en fornemmelse af hvor den her bevægelse, som har super gode muligheder, er på vej hen. Det er vigtigt at få en fornemmelse for hvad der sker så jeg kan bringe budskabet videre til mine medstuderende.
Har du været tilfreds med konferencen i dag?
Ja, det har været super godt. Der har været mange rigtig gode debatindlæg. Folk tager det her arrangement seriøst og er virkeligt interesseret i at bringe bevægelsen fremad. Der er massere af selvtillid i folk og en positiv stemning af at vi kan godt vinde den her velfærdskamp hvis i står sammen.
Du var med i besættelserne på sociologi. Hvordan var det?
Vi fik mobiliseret rigtigt mange på sociologi på kort tid, og folk var meget engagerede. Det viser bare at stemningen er ved at vende. De studerende er ved at få øjnene op for hvad der sker, og hvad det i virkeligheden er for en politik regeringen fører.
Hvordan kommer vi som bevægelse fremad herfra?
Den her konference er bare første skridt på vejen. Det er vigtigt at bevægelsen ikke bliver splittet lige nu, og at vi holder fast i det vi er fælles om. Så er det også vigtigt at vi får mobiliseret bredt og får fagforeningerne endnu mere med.
Lars Grenaa, faglig sekretær i PLS.
Hvad synes du om konferencen i dag?
Det har været fedt. Super at der har været så mange unge fra hele landet, som gerne vil slås for et bedre Danmark.
Hvordan ser du den fremtidige kamp?
Vi havde demonstrationerne den 17 maj, og nu konferencen i dag. Det vi skal nu er at vi skal ud og diskutere med befolkningen, sådan at næste aktionsdag kan blive endnu større. Vi skal ud og diskutere hvordan vi ændre udviklingen i Danmark.
Hvad er styrken og svagheden i den her bevægelse?
Styrken er helt klart vores politiske argumentation og den fælles politiske vision vi har vedtaget i dag. Fordi vi er repræsenteret af så mange forskellige organisationer, er udfordringen selvfølgelig om vi kan holde sammen. På den anden side gør vores store bredte også at vi kan lære af hinanden og inspirere hinanden.
Hvad er dit fremtidsscenario, hvad skal der til før vi vinder den her kamp?
Der skal være en grundlæggende forståelse, blandt et flertal af befolkningen, om at kæmpe aktivt for at ændre regeringens velfærdsudspil.
Se også:
SAA 257: De stjæler din velfærd:: Nu stopper vi dem
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe