Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 257 – 7. juni 2006 – side 6

USA: Oprør i gaderne

– Før og efter Gran Marcha

Marts 2006 kom til at markere et oprør i gaderne i USA’s storbyer. Dette oprør overraskede alle med sin styrke, inklusiv de mennesker, der selv deltog.

Millioner over hele USA deltog i demonstrationerne: 300.000 mennesker deltog i Chicago, 50.000 i Denver, 10.000 i Detroit og Milwaukee, 10.000-20.000 i New York, 20.000 i Phoenix – og et sted mellem 500.000 og en million mennesker deltog i “Gran Marcha“ i Los Angeles den 25. marts. Imens den amerikanske kongres drøftede “indvandringsreformerne“, viste befolkningen på gaderne, at de ikke ville se passivt til, men derimod have indflydelse på debatten. Massedemonstrationerne fortsatte og satte kongressen under pres, og forhandlingerne gik i hårdknude.

På selve dagen for Gran Marcha vidste mange af de hvide fra det liberale venstre ikke, hvor demonstrationen i Los Angeles fandt sted. Journalisten Daniel Hernandez fra LA Weekly forklarer, at hvis man ikke lyttede til spansk talende medier eller koreanske medier, læste La Opinion eller lyttede til Pacifica radio KPFK, ville der være en stor sandsynlighed for, at man ikke vidste, hvad der foregik med hensyn til mobiliseringen til de kommende protester.
I mobiliseringen til disse demonstrationer fik de ikke-engelske medier således en stor betydning. De spansk-talende medier promoverede vedvarende demonstrationen i ti dage før den fandt sted. Den katolske kirke bidrog dog også til mobiliseringen. Kardinalen Mahony, en betydningsfuld katolsk leder i Los Angeles, fremførte igen og igen lovforslagene som værende i modstrid med kristne principper om at hjælpe de fattige.

I 1980’erne og 1990’erne havde Mahony ellers selv stået som modstander af Padre Luis Oliveres arbejde med at sørge for tilflugtssteder til de “papirløse“ fattige. I dag er hans holdning til de papirløse ændret. Det tog 15 år for kardinalen Mahony at indse, at latinamerikanerne både er en stor del af den katolske kirke i dag, men også vil være en stor del af den katolske kirke i fremtiden (5 millioner katolikker tilhører det Sydcaliforniske ærkebispedømme, og ud af disse 5 millioner er 75 pct. af latinamerikansk afstamning).

De studerendes proteststrejke og tragedie
Den 28 marts blev det så de studerendes tur til at vise deres utilfredshed. 40.000 high school elever fra Los Angeles forlod deres klasselokaler for at vise deres utilfredshed, imod det lovforslag, der kunne komme til at kriminalisere deres familier. Internetsiden MySpace samt SMS-beskeder var i høj grad med til at mobilisere til denne kollektive proteststrejke, der med sin størrelse overgik tidligere tiders proteststrejker.

LA Unified School District lukkede skolerne af om eftermiddagen, men proteststrejkerne fortsatte hele ugen. Borgmesteren Antonio Villaraigosa, der ellers officielt støttede Gran Marcha, skuffede eleverne ved at opfordre dem til at gå tilbage til deres klasselokaler. Radiokanalen KPFK sendte den 31. marts live et fire times langt debatprogram, hvor eleverne fik lov til at udtrykke deres meninger og forklare årsagen til deres protester.
I forbindelse med protesterne fandt en gruopvækkende tragedie dog også sted. En 14 år gammel dreng begik selvmord efter at være blevet smidt ud af De Anza middle school. En af skolens ledere havde forbudt ham at gennemfører skoleåret og havde samtidigt fortalt ham, at han ville komme i fængsel for at have medvirket til at organisere proteststrejkerne den 28. marts.

Realiteterne om indvandring
Der er mange myter om “illegal indvandring“. Republikanerne fortæller os, at den papirløse indvandring undergraver den amerikanske middelklasses levestandart samt deres adgang til jobs. På denne baggrund bliver vi fortalt, at organiserede arbejdere ikke vil støtte den papirløse indvandring. Historisk set er der noget sandhed i dette udsagn, men det er vigtigt at holde sig for øje, at en af de stærkeste støtter af demonstrationen i Los Angeles var fagforeningen Service Employees (SEIU). Denne fagforening er i det sidste årti vokset enormt, og har blandt andet været i stand til at organisere lavtlønnede arbejdere, hvoraf de fleste er papirløse og dermed “illegale“. En anden fagforening UNITE-HERE har organiserede arbejdere på hoteller og restauranter.

Flere artikler fra nr. 257

Flere numre fra 2006

Siden er vist 2388 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside