Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 257 – 7. juni 2006 – side 11

Interview med

Kartellet

Jesper Juul Mikkelsen + L Bergmann

De to rappere Tor Bang (Tempo Bang) og Mads H. Hansen (Fantomet), der tilsammen danner gruppen “Kartellet“, har for nylig udgivet demoen “Inlicitering & Uddoktrinering“. Socialistisk arbejderavis har mødt de to 17-årige rappere, til en snak om deres musik, politik, og den danske venstrefløjs tilstand.

Hvad er I for et band, og hvordan kan man karakterisere jeres musik
Vores musik er præget af at være politisk. Vi ser os selv som politiske rappere, skønt vi sådan set som udgangspunkt begge to er musikere. Mads har også produceret et enkelt af numrene på vores demo – det nummer, der hedder “Heksejagt“. Men som udgangspunkt er vi begge to rappere, så vi laver teksterne, og så er der nogle andre, der producerer for os. For et halvt års tid siden begyndte vi at lave denne demo, som er præget af at være politisk musik. Det er non-profit, så vi tjener ikke selv noget på det. Musik er blandt andet en god måde, hvorpå man kan skabe debat om aktuelle emner og få et budskab ud på.

På nummeret “Heksejagt“ handler omkvædet bl.a. om, hvordan racisme skaber strid mellem klasserne. Hvad mener I med det?
Det, som vi mener, er, at racisme og fremmedhad er noget, der nogle gange opstår på grund af uvidenhed og usikkerhed. Magthaverne udnytter det for at spille arbejderklassen ud mod hinanden. Så i stedet for at indse, at man har de samme interesser indenfor arbejderklassen, så begynder man at bekæmpe hinanden internt. Vores nummer “Heksejagt“ handler jo også om kampen imod terror, hvor arbejderklassen i stedet for at vende sig mod magthaverne, vender sig imod den muslimske verden og den muslimske del af den danske befolkning.

I introen til jeres demo siger I på et tidspunkt, at der er en revolutionær tænker i alle mennesker.
Fantomet: Ja hvis man ser helt grundlæggende på det, så er alle mennesker solidariske. Det samfund, som vi har i dag, det er grundlæggende usolidarisk, så i bund og grund har vi alle sammen lyst til at have et andet samfund. Som udgangspunkt er det derfor ikke enkeltindivider, der er problemet – det er derimod samfundsstrukturen. Det er samfundsstrukturen, der for eksempel gør, at nogle mennesker opfører sig på en bestemt måde, der er skadelig for andre mennesker.
Tempo Bang: Man er ikke født som borgerlig eller socialist, men det er derimod nogle positioner, som man i høj grad indtager på grund af sin klasse eller position i samfundet.

Har I tænkt over, rent politisk, hvad det er for en tid I laver musik i?
Det er jo et andet klima, end det var dengang i 1960’erne og 1970’erne. Der er ikke meget politisk musik i dag. Men inden vi gik i gang med at lave den her demo, snakkede vi alligevel om, at der er et stort marked for det, fordi der er en masse unge mennesker, der har et ønske om at høre noget andet musik end den almindelige pop og mainstream, som der bliver spillet i radioen. Efterfølgende er der også rigtigt mange, der har sagt til os, at de synes vores musik er super fed. Inden for musikbranchen er det interessant at lave politisk musik, fordi det ofte ikke er det, man forbinder med rapmusikken, og samtidig er det en måde at få politiske budskaber ud på.

Hvad ser I af muligheder og begrænsninger for venstrefløjen i dag?
Fantomet: Der er mange muligheder i den danske venstrefløj. Folk er meget engagerede, men det er et problem, at nogle folk på venstrefløjen definerer sig selv, ikke ud fra hvad de er, men ud fra hvad de ikke er. En anden ting, der længe har været et problem, er, at venstrefløjen er delt. Der er dem, der kigger meget over til Helle Thorning og dermed også de borgerlige, og så er der dem, der hele tiden internt afskærer små grupper. Man udelukker hinanden fra at deltage og gider ikke at arbejde sammen på grund af alle mulige mærkelige ting.
Tempo Bang: Det er klart, at de forskellige grupper har forskellige bud på, hvad socialisme er. Men når man smider nogen ud fra en koncert, fordi man er uenig i det, der bliver sagt i de sidste 5 minutter af koncerten, og ellers har været vildt begejstret med den første time, så er det at skyde sig selv i foden. Det er bare et eksempel på, hvordan vi har været udsat for en ekstrem sekterisk opførsel på den yderste venstrefløj. I nogle af disse kredse er der åbenbart et enormt behov for at ekskludere folk, man er uenig med, i stedet for at diskutere med dem.
Fantomet: Det gælder om at holde fast i det, vi er fælles om, hvis man vil have magten. I bund og grund har vi jo de samme værdier og de samme interesser på venstrefløjen.

Mange ser i dag udtrykket arbejderklassen som forældet, og ser arbejderklassen som død, men I nævner begrebet flere gange i jeres tekster. Hvorfor taler I om arbejderklassen?
Jamen arbejderklassen eksisterer stadigvæk. Vi har stadigvæk arbejdere og kapitalejere. At sige at arbejderklassen er død, virker lidt som et tomt udsagn. Problemet er, at vi har mistet arbejderklasseidentiteten, blandt andet på grund af at de borgerlige partier, for at få regeringsmagten, er gået ind og officielt har overtaget nogle af venstrefløjens traditionelle mærkesager. I realiteten prøver regeringen jo bare at skjule, at det, de i virkeligheden laver, er nedskæringer.
Fantomet: Det er vigtigt, at man får identiteten af at være arbejderklasse tilbage, og ser igennem politikernes løfter og mere kigger på, hvad deres ideologiske udgangspunkt er. Hvis vi bliver ved med at have en borgerlig regering, så vil velfærdsstaten hen af vejen miste de værdier, den bygger på i dag.

Ser I det som et problem, at arbejderklassen ikke bliver brugt som begreb på den danske venstrefløj?
Ja bestemt. Hvis man afskærer sig fra arbejderklassen, så afskærer man sig også fra revolutionen, så simpelt er det. Den manglende identitet gør også, at mange arbejdere stemmer på DF. Det er både mediernes skyld, men også venstrefløjens egen skyld. Man har ikke formået at nå ud til arbejderne, så arbejderne er ikke bevidste nok om, hvad deres egentlige interesser er.

Katellet spiller på Roskildefestival og Langelandfestival. For mere information tjek www.Kartellet.info, hvor gruppens demo også ligger til gratis download.

Flere artikler fra nr. 257

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen
L Bergmann

Siden er vist 3443 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside