Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 257 – 7. juni 2006 – side 13

Film

Verden kommer til os (af Hans Kragh-Jacobsen)

Thea Sterndorff

Ydre Nørrebro i København er Danmarks tættest befolkede område. Filmen følger det første år i områdefornyelsen, hvor mange af kvarterets beboere har været inddraget i processen. Vi møder børn, unge og gamle fra det sociale boligbyggeri Mjølnerparken og får en guidet tur på ydre Nørrebro, en tur der byder på besøg på det store braklagte DSB-område, i klub 36, Multikulturel Madklub og det grønne område Banana-Park.

Den gennemgående figur i filmen er 20-årige Adnan, der netop er færdigudlært som låsesmed. For Adnan er det vigtigt at have en uddannelse. Han mener, at hvis uheldige mønstre skal brydes, kræver det, at disse unge utilpassede mennesker tilbydes en chance, ligesom han selv fik muligheden for at blive låsesmed.

I filmen stifter vi bekendtskab med YNitivgruppe (YN = Ydre Nørrebro), der kæmper for at bevare de gamle fragtmandshaller på det nedlagte DSB-areal og gøre dem til en kulturdynamo, der vil sætte Nørrebro på Danmarkskortet. Gruppen har masser af gode forslag til, hvad arealet kan bruges til, og det samme har nærområdets børn og unge.

En ting er de helt enige om. Arealet skal ikke tilbygges med store boligblokke. Ydre Nørrebro er allerede tæt nok befolket, og det, de lokale har brug for, er rekreative og kulturelle områder. Nærområdets skoler og fritidshjem kæmper en lignende kamp for at bevare det grønne område banana-park, som børnene bruger som idrætsplads. Den gamle giftgrund har stået tom i mange år. Den er ikke særlig smuk og bærer præg af mange menneskers brug, men for børnene er den et åndehul og en oase, hvor de kan spille bold og dyrke andre aktiviteter.
Vi møder ungerne fra Mjølnerparkens klub 36 i gamle nedslidte lokaler, hvor eneste adgang foregår gennem et vindue. Børnene fortæller, at det kunne være rart, hvis der boede flere danskere i Mjølnerparken, så de kunne lære at snakke ordentligt dansk i stedet for det, de selv kalder araber-dansk. Hvis der boede flere danskere, kunne beboerne lære af hinanden og lære hinanden at kende.

En gruppe piger ønsker, at Mjølnerparken havde bedre legepladser, at der ikke lå så meget skrald, og at der ikke var så mange drenge, der blev kriminelle og ødelagde ting.
Til slut kører vi en tur med Låsesmeden Adnan, der ønsker at hans søn vil lære de danske normer og få en god uddannelse. Advokat eller læge, ikke håndværker som han selv. Han fortæller om, hvad det betyder for ham at være dansk, og idet han springer ud af bilen. siger han med et smil “At være dansk er mange ting. Man kan være det på sin egen måde!“
Filmen giver et levende og varmt indblik i livet på Ydre Nørrebro og Mjølnerparken. Vi møder beboere i alle aldre, der giver deres bud på, hvordan deres lokalområde kunne blive et bedre sted at bo.

Verden kommer til os
En dokumentarfilm af Hans Kragh-Jacobsen
Spilletid:40 minutter

Flere artikler fra nr. 257

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Thea Sterndorff

Siden er vist 2563 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside