Socialistisk Arbejderavis
Nr. 257 – 7. juni 2006 – side 13
Nørrebro
Bevar Banana Park
Asta Land Olesen
Jeg er på besøg hos Finn Christiansen og hans højt gøende hund, der absolut ikke udstråler farlighed trods sin størrelse og høje stemmeføring. Den ser venligt på mig, stadigt gøende og snuser længe. Så er jeg godkendt. Finn åbnede sin lille kælderradiostation på 13 kvadratmeter i 1997. Men den hedder altså Radio 2000.
På et af de tættest bebyggede områder i Danmark, på Ydre Nørrebro, er en områdefornyelse tiltrængt. Det er der gode folk i en styregruppe, der arbejder for. Ikke mindst Finn, der blev inviteret til at være med af Københavns Kommune. Det kæmpestore DSB- areal bag højbanen og ud mod Tagensvej og Mjølnerparken skal evt. fredes, eller måske sælges til endnu en tæt bebyggelse, men Finn og styregruppen håber endnu her et par måneder før afgørelsen kommer, at der bliver det, de kalder BANANA PARK og de mange fine gamle fragtmandshaller i sortbejdset træ, et enkelt fritstående hus i mursten. “Til kultur “ siger Finn. Samt en hel del mere frit areal. Eller politikerne vælger måske også byggeri.
Her i radiokælderen startede han med en masse unger, bogstavelig talt fra hele verden, en alternativ ungdomsklub. Iblandt dem var en otteårig fra Syrien og en seksårig fra Libanon. Begge havde set deres nærmeste blive dræbt lige for øjnene af sig under de lange, grusomme borgerkrige. Der kom børn fra Afrika, heriblandt mange fra Somalia, hvor der også herskede en blodig borgerkrig. Mennesker der var flygtet til Kina fra Vietnam og nu til Danmark og mange, mange flere. Og her begyndte Finn at arbejde med de “glokale“. Han siger stilfærdigt: “Ikke et århundrede uden barrikader!“ Dem har de dog ikke haft i klubben.
Han husker kampen om Byggeren i begyndelse af 80erne og 18. maj 1993 hvor der blev kæmpet mellem stenkastende demonstranter og politiet, der affyrede 113 skarpe skud mod dem – uden døde(!) Sammen med børnene og de unge startede han klubben med respekt for hinanden. Men også med regler, der stadig skal følges og med venlighed og varme:
Vi stjæler ikke.
Vi lyver ikke.
Vi har respekt for andre.
Vi taler pænt til andre.
Vi spørger ikke, hvor kommer du fra.
Mange kom, også dengang, ovre fra Mjølnerparken.
“Vi skal arbejde for bydelens behov,“ siger Finn.Her skal være plads til fodbold, leg ,musik og petanque og meget, meget mere. Om ca. to måneder får de endelig besked. “Men vi skal lave en basismobilisering,“ siger Finn.
Det er hele ni år siden hele verden kom til 13 kvm i en lille kælder på Ydre Nørrebro. Initiativet til det ambitiøse og spændene kulturelle eksperiment på et af verdens trængte steder hedder ynitivet.
Se www.ynitivet.dk (Ydre Nørrebro Initiativet)
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe