Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 257 – 7. juni 2006 – side 15

Coca-Cola fyrer fagforeningsmedlemmer på Haiti

Mark Warren

Det store amerikanske læskedrikfirma Coca-Cola, der i 2005 havde en omsætning på 21 mia. dollars på verdensplan, har en fabrik i Couronne på Haiti med landets værste arbejdsmiljø.

Fagforeningen Batay Ouvriye har i over et halvt år forsøgt at forhandle med fabriksledelsen – dog uden held. På fabrikken får arbejderne næsten ingen løn. På Haiti har man en mindsteløn på 70 Gourdes (ca. 10,50 kr.), men Coca-Cola betaler arbejderne kun 50 Gourdes pr. dag.

Batay Ouvriye mener, at for hver gang, der bliver solgt 1000 kasser sodavand, bliver der 300 Gourdes (eller ca. 45 kr.) tilbage til arbejderne på Haiti.

Men ikke nok med det. Arbejderne nægtes overtidsbetaling, sygedagpenge, helligdagsbetaling og i det hele taget fri på de nationale helligdage.

Hvis man kommer til at knuse en flaske, trækkes det fra ens løn – det gælder også chaufførerne, der tvinges til at køre på hullede veje.

Arbejdernes gentagne forsøg på at nedlægge arbejdet og strejke har blot føret til, at fagforeningens medlemmer er blevet fyret.

Men det er måske slet ikke så slemt endda, når man tænker på historierne om, at Coca-Cola har fået flere fagforeningsledere i Mellemamerika skudt!

Tænk over det næste gang, du drikker en Cola.

Se også:
SAA 257: Istanbul, Tyrkiet, 27.-28. august: Rock mod Coca Cola

Flere artikler fra nr. 257

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Haiti

Se flere artikler af forfatter:
Mark Warren

Siden er vist 3304 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside