Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 259 – 6. september 2006 – side 5

Mexico – valgsvindel og civilt oprør

Alexander Lassithiotakis

En bølge af protester er blomstret op i Mexico siden præsidentvalget den 2. juli. Valget endte med, at den konservative Felipe Calderon vandt over sin venstreorienterede modkandidat, Lopez Obrador, med blot 0,52 pct. af stemmerne.

Dertil kommer, at det siden er blevet afsløret, at millionvis af stemmer er blevet brændt, smidt ud eller på anden måde forsvundet.

Ud over at der sandsynligvis har været svindlet ved godt 72.000 af 130.000 valgsteder, er der rettet en mere generel mistanke mod IFE, organisationen, der står for at optælle stemmerne. Firmaet har nemlig brugt et softwareprogram til optællingen, der er udviklet af et firma, der ejes af Calderons svoger.

Lopez Obrador og hans koalition, Til Alles Bedste, har derfor krævet en total omtælling af stemmerne, så det kan afgøres, hvem der egentlig vandt. IFE er gået med til at genoptælle kun 9 pct. af stemmerne, og da det formentlig ikke er nok til at ændre på resultatet, er Lopez Obrador samt millionvis af arbejdere, bønder, studenter og fattige gået i offensiven for at forsvare deres rettigheder.

Besættelser

Millionvis har demonstreret i Mexicos større byer, og demonstranterne har besat centrum i flere af disse, blandt andet i Mexico City, og de karnevalsagtige teltlejre fungerer som aktivistiske organiseringscentre for protesterne og den civile ulydighed, der gennem de sidste måneder er vokset i styrke.

Lopez Obradors opbakning skyldes, at hans koalition har givet håb til millioner af mexicanere, der ønsker en anden vej end den nyliberale politik, Calderon og hans forgænger, Vicente Fox, har stået for.

Halvdelen af landets befolkning lever under fattigdomsgrænsen, og lønningerne har været stagnerende igennem de sidste 20 år, hvorfor arbejdere i Mexico i dag tjener mindre, end deres forældres generation gjorde det.

Med valgsloganet “de fattigste først“ og løfter om sociale forbedringer samt et brud med de multinationale og USA’s politik har Lopez Ob¬rador gjort sig selv til talerør for en bølge af social protest og utilfredshed.

Mens presset for en total genoptælling af stemmerne vokser, er resultatet af IFE’s 9 procents-genoptælling uklar. Til gengæld står det klart, at de USA-støttede magthavere ikke bare vil opgive kampen.

Svarer hårdt igen

Politiet har svaret hårdt igen mod protesterne, dræbt og såret en del aktivister, og med appeller til militæret om at være parat til at forsvare “demokratiet og dets institutioner“ har Fox gjort det klart, at militær intervention står højere på de nyliberales ønskeliste end at give efter for kravene om genoptælling af stemmerne.

Flere artikler fra nr. 259

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Alexander Lassithiotakis

Siden er vist 2391 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside