Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 26 – Januar 1987 – side 4

På kanten

Alle præsidentens banditter

Pia Larsen

Præsident Reagan var forunderlig tavs i juleferien. Mens reformfeberen rasede i Sovjet, studenterne marcherede i både øst og vest, og der var tøbrud i Afghanistan og Chile, var amerikanerne tilbageholdende med udtalelser om verdenssituationen omkring årsskiftet.

Der blev ikke udvekslet julehilsner mellem Reagan og Gorbatjov i år.

For amerikanerne har travlt med noget helt andet. 6. januar blev undersøgelsen af en våbenskandale, der inddrager flere lande og mange højtstående regeringsmedlemmer genoptaget. Det demokratiske og frie USA har nemlig solgt våben til Khomeinis islamiske diktatur i Iran for at finansiere Contraerne i Nicaragua.

Mellemøsten har fungeret som mellemmænd. Det pro-amerikanske styre i Israel har afskibet våbnene, og det knapt så pro-amerikanske Saudi Arabien har finansieret og kanaliseret dollars til en konto i Schweiz. Den dækker for øvrigt også partisanernes anti-sovjetiske kamp i Afghanistan.

Affæren er speget og kompliceret og bliver næppe nogensinde fuldstændig afdækket. Men det interesserer os ikke mere end afslutningen på en spændende agentroman.

På tværs af alle principper

Hvad der er langt mere interessant, men ikke overraskende, er at se, hvordan dette rådne system benytter enhver lejlighed til at tjene økonomiske og politiske interesser helt på tværs af alle demokratiske principper og vedtagelser.

På trods af al amerikansk retorik om aldrig at handle med terrorister eller støtte et fanatisk muslimsk præstestyre, er det netop, hvad de har gjort. Og det fortryder de ikke – de vidste, hvad de gjorde.

Hvad de fortryder er, at de blev afsløret. Derfor kommer der også til at trille hoveder. Fremtrædende folk vil blive fyret – måske endda præsidenten selv. Ikke fordi de har gjort noget forkert, men fordi de er blevet afsløret.

Iran og Irak har kæmpet i syv år med millioner af tabte liv til følge. Det har kostet mange våben, og selvfølgelig er de våben kommet et sted fra. Ingen lande praler officielt af at være iranske-irakiske våbenleverandører, men i virkeligheden har dødens købmænd fra mange lande kronede dage.

Frankrig, Tyskland, England og altså senest USA, Israel, og Saudi Arabien er afsløret som våbenleverandører. Og danske skibe leverer skam gerne varerne.

På overfladen betegner de politiske ledere krigen som et sygt ragnarok, men de samme systemer har ikke spor imod at tjene penge på denne elendighed. Selvfølgelig helst i det skjulte. Og der er næppe grænser for de svinestreger, som man er parat til at indgå for at skjule fakta og skovle penge ind.

Skrupelløst system

Det er ikke fordi verdens herskere er specielt uærlige og skrupelløse personer. Det er fordi det system, som de er sat til at varetage, er uærligt og skrupelløst. Kapitalismen opererer ikke med ærlighed og retfærdighed.

USA leverer ikke våben til Iran, fordi det er et ærligt og retfærdigt land, som man som demokrat må holde med. Nej, der er penge at tjene og politiske magtinteresser at varetage. Og Contraerne i Nicaragua er heller ikke ærligere end sandinisterne – men de er mere åbne for amerikanske interesser.

Afsløringen af den amerikanske våbenhandel er bare endnu et bevis på, at kapitalismen ikke lader sig styre af demokratiske beslutninger. En vrangvillig kongres ville have nægtet at sælge våben til Iran eller støtte contraerne – derfor fandt man andre veje. Denne gang blev det afsløret, men i utallige andre eksempler går det godt.

Handlen er også bevis for, at når kapitalismen er parat til handle så kynisk i fredstid – hvad er den så i stand til den dag, den føler sig truet på sin eksistens? Demokratiske beslutninger i parlamenter overtrædes allerede i dag – hvad ville der så ikke ske, hvis socialister sad i de parlamenter?
Hvis kapitalisterne skal fratages deres magt, skal de sættes totalt fra bestillingen – både politisk og økonomisk.

Flere artikler i serien På kanten

Flere artikler fra nr. 26

Flere numre fra 1987

Se flere artikler af forfatter:
Pia Larsen

Siden er vist 1306 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside