Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 261 – 18. oktober 2006 – side 3

Strejker og blokader virker

L Bergmann

I over tre uger blev Fogh-regeringen og deres støtteparti Dansk Folkeparti vidne til massive blokader og strejker over hele landet. Men havde disse protester overhovedet nogen effekt? Ja, det havde de rent faktisk!

Netop som en følge af de mange protester viser meldinger fra BUPL’s lokale afdelinger, at det i 15 kommuner lykkedes pædagoger i samarbejde med forældre, at få kommunerne til at droppe besparelserne helt eller at få de lokale politikere til at åbne op for dialog og genoverveje besparelserne.

Som eksempler herpå kan fremhæves Aalborg kommune, hvor størstedelen af besparelserne på skole- og børneområdet helt røg af bordet, mens det lykkedes pædagogerne i Viborg at blive inviteret til møde med de lokale politikere for at diskutere besparelserne.

Uanset om det lykkes helt at få fjernet besparelserne eller ej viser der sig et tydeligt billede af, at protesterne har haft en effekt på de politiske beslutninger lokalt.

Desuden har protesterne både givet nyt blod til fagforeningernes kampgejst, herunder i særdeleshed BUPL, samt skabt en stemning blandt fagforeningens menige medlemmer om, at man i fællesskab har magt til at påvirke de politiske beslutninger fra neden.

Hertil kommer så protesternes effekt på nationalt politisk niveau hvor nye meningsmålinger viser, at Dansk Folkeparti og regeringer går markant tilbage mens at socialdemokraterne, med støtte fra resten af oppositionen, for første gang i flere år har flertal.

De nye målinger viser også at socialdemokraterne igen har overhalet Venstre og er tilbage på tronen som Danmarks største parti. Det skyldes at socialdemokraterne har formået at koble sig på bevægelsen og udadtil er komme til at virke som fortaler for denne, til trods for at partiets politik ikke har ændret retning.

At oppositionen står til flertal er altså ikke et udtryk for at socialdemokraterne har fået en politisk linje, som er markant anderledes end Fogh regeringens, men derimod et udtryk for Fogh regeringens egne fejltagelser samt presset fra en stor og bred protestbevægelse, hvis styrke netop er at den er opbygget fra forneden.

Flere artikler fra nr. 261

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Kampen mod Fogh
Velfærdskampe 2006

Se flere artikler af forfatter:
L Bergmann

Siden er vist 2094 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside