Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 261 – 18. oktober 2006 – side 12

Brasilien

6,5 mio. stemte for venstreorienteret alternativ

Oktober måneds valg udtrykte vælgernes vrede imod præsident Lulas politik – og resulterede i en stærk stemme til den radikale venstrefløjskandidat Heloisa Helena.

Venstrefløjens kandidat ved præsidentvalget i Brasilien Heloisa Helena fik 7 % af stemmerne

Venstrefløjens kandidat ved præsidentvalget i Brasilien Heloisa Helena fik 7 % af stemmerne

Lula fra Arbejderpartiet (PT) fik 49 pct. af stemmerne ved præsidentvalget i Brasilien d. 8. oktober.

Valgresultatet betyder, at Lula fik mindre end de krævede 50 pct. for at blive genvalgt i første runde. Han skal nu holde omvalg imod højrefløjskandidaten Geraldo Alckmin, som fik 42 pct. af stemmerne.

På tredjepladsen fik Heloisa Helena 7 pct. af stemmerne. Hun er præsidentkandidat for P-Sol, Partiet for Socialisme og Frihed. Med 7 pct. af stemmerne har hun over 6,5 mio. mennesker bag sig. Heloisa er en velkendt senator, som blev ekskluderet fra PT for at være i opposition til regeringens neoliberale politikker.

Lula er favorit ved valgets anden runde, som bliver holdt d. 29. oktober. Hans valgresultat var dog lavere end forventet, og der er en fare for, at han kan sætte den støtte, han har tilbage, over styr, hvis han bliver ved med at efterligne sin modstanders neoliberale politik.

Valget af Lula til præsident i 2002 var en kilde til håb for millioner af fattige brasilianere. Fire år efter er der en følelse af, at Lula har vendt sig mod de arbejdere, der bragte ham til magten.

Stærk venstrefløj

Heloisas støtter forventes at stemme for Lula og PT i den anden runde, men fortsætte med at kritisere forræderne i regeringen.

De mange vælgere, som stemte på Heloisa, der stillede op for en fælles kampagne mellem P-Sol, et andet venstrefløjsparti og kommunistpartiet, viser, at vreden mod Lula kan mobiliseres gennem et venstrefløjsalternativ.

P-Sol blev stiftet for blot to år siden og havde minimale ressourcer i forhold til andre partier, men Heloisas kampagne tiltrak et stort antal brasilianere pga. hendes hårde kritik af Lulas regering.

Hendes politiske program indeholder forpligtelse til jordreform og øgede investeringer i uddannelse, sundhed og andre offentlige goder. Mange aktivister fra fagforeninger og sociale bevægelser bakkede op om kampagnen.

Den første Lula-regering, som kom til magten i 2003, overgav sig til bankerne og selskabernes interesser ved at holde renten høj og fokusere ensidigt på eksportøkonomien.

Der kom reformer for de allerfattigste som følge af et boom i landbrugseksporten, men mange millioner brasilianere blev skuffede over Lulas regering, som brugte mange indtægter på at tilbagebetale gæld til IMF og andre internationale långivere.

PT indgik endvidere i uheldige alliancer med forskellige partier. Bl.a. lavede de aftaler med politikere, som har blod på hænderne fra militærdiktaturet i 1964-1985. Fagforeninger og sociale bevægelser er derimod blevet ignoreret eller angrebet f.eks. på pensionsområdet.

PT er også involveret i en korruptionsskandale. Det siges, at penge fra statsbudgettet blev brugt til bestikkelse af oppositionspolitikere for at støtte regeringen med nøglestemmer.

Den rige elite ser Lula som en forretningspartner. Tidligere i dette års præsidentkampagne erklærede en af Brasiliens største banker, at hvadenten Lula eller Alckmin vandt valget, gjorde det en forsvindende lille forskel for den herskende klasse.

Lulas hovedmodstander, Alckmin, er tidligere guvernør i Sao Paulo og tæt allieret til den tidligere præsident Fernando Henrique Cardoso. Han blev anset som en højrefløjstrussel mod de reformer, som sociale bevægelser har tvunget ud af regeringer over de sidste to årtier.

Men mange vælgere så så lille forskel mellem de to førende kandidater, at de stemte på den “rigtige“ højreorienterede i stedet for at støtte Lula.

Økonomi

Enhver ændring i Brasiliens favorable eksportforhold på verdensmarkedet vil ramme økonomien hårdt og gøre sociale reformer endnu mindre sandsynlige.

I den sammenhæng er der store muligheder for P-Sol, fagforeningerne og de sociale bevægelser. Tørsten efter et alternativ ses i de mange arbejderkampe for nylig.

F.eks. strejkede bankansatte i hele landet i den sidste uge af valgkampen og truede med totalstrejke i denne uge.

Men P-Sols militante skal også tænke på de fejl, der er begået i kampagnen. P-Sol fik ingen senatorer eller guvernører valgt. Kampagnen var dårligt finansieret og organiseret. Der blev lagt vægt på stjernerne fra partiet og ikke på de menige fagforeningsmedlemmer og bevægelsesmilitante, som havde ansvar for opbygningen af partiet.

Endnu vigtigere var det, at moralske angreb på PT ofte var i fokus i kampagnen i stedet for P-Sols eget politiske program. Heloisas personlige kvaliteter blev fremhævet på bekostning af at videreføre kampene for jordreformer, ingen afbetaling af Brasiliens gæld, for kortere arbejdsdag og investeringer i offentlig service.

P-Sols opgave i de næste par måneder er klar. Partiaktivister skal presse på for en ærlig og demokratisk diskussion af kampagnen og partiets retning.

De skal sikre, at de demokratiske strukturer gøres officielle ved partiets første kongres i maj 2007. De skal slippe af med de moralistiske vaner, som mange P-Sol-medlemmer medbragte, da de forlod PT, og genfokusere partiet mod de brasilianske arbejdere og sociale bevægelsers kampe.

Oversat af Kristine Bak Nielsen fra Socialist Worker (www.socialistworker.co.uk)

Se også:
SAA 261: Brasilien: Fra håb til fortvivlelse på fire år

Flere artikler fra nr. 261

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Brasilien

Siden er vist 2925 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside