Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 262 – 16. november 2006 – side 5

Mexico

Befolkningen i Oaxacan trodser regeringens vold

Todd Chretien

Ifølge arrangørerne demonstrerede mere end en million mennesker den 5. november i den sydlige mexicanske stat Oaxaca imod den voldelige fremfærd, der blev beordret af præsident Vicente Fox for at understrege deres krav om tilbagetrækning af guvenør Ulises Ruiz Ortiz.

Denne store demonstration viste, at kampen i Oaxaca fortsætter til trods for invasionen af 5000 føderale politibetjente, der er udsendt af Fox for at genoprette ”ro og orden“, til trods for at tre demonstranter, heriblandt en uafhængig journalist fra USA, er blevet dræbt af paramilitært politi.

Hvis Fox håbede at vinde kampen, fejlede han. Tre dages gadekampe med barrikader endte den 3. november, da studerende, forældre og andre slog et syv timers langt politiangreb imod det offentlige universitet tilbage.

Denne sejr førte til, at Folkeforsamlingen i Oaxaca (APPO), der blev dannet tidligere på året for at støtte de strejkende lærere og koordinere den stigende sociale kamp, indkaldte til ”angreb“ for at gendanne gadebarrikader rundt omkring i byen og mobilisere til den store demonstartion.

Resten af november ser ud til at blive lige så intens. Efter enigehed om at vende tilbage til deres arbejde efter fem måneders strejke uden løn, indkalder lærerne i Oaxaca til en national strejke fra 9-10. november, og denne kan meget vel udvikle sig til en generalstrejke. Den 11. og 12. november planlægger APPO en landsdækkende kongres.

I mellemtiden organiserer Andrés Manuel López Obrador, ventrefløjskandidaten fra partiet Demokratisk Revolution, der blev snydt for sin præsidentsejr 2. juli, en ”mod-indsættelsescermoni“, hvor han bliver udnævnt som den retmæssige præsident.

Den 1. december bliver Felipe Calderón, højrefløjskandidaten for Fox’s Nationale Aktionsparti, taget i ed. Han blev erklæret som vinder af præsidentposten af den føderale regering. I Oaxaca har guvenøren Ruiz mistet støtte, selv fra hans eget parti, og fungerer mere og mere som en joker.

Da Socialist Worker gik i trykken eksploderede en del mindre bomber i Mexico City, og en koalition af mindre kendte guerillaorganisationer påråbte sig ansvaret. Selv om det er muligt, at disse var provokationer fra regeringens side, så synes det ligeså sandsynligt, at guerrillaaktionerne er ægte, selv om de er dårligt organiserede protester imod bedrageriet og volden, som bliver begået af den mexicanske regering.

Siden den første store konfrontation i forbindelse med strejkerne fandt sted i maj måned, er ca. 20 lærere og APPO-medlemmer i Oaxaca blevet snigmyrdet. Desuden er en del blevet kidnappet eller slået.

APPO fordømmer bombningerne i Mexico City og understreger igen, at den kæmper imod den føderale politibesættelse uden brug af andet end stokke, sten, slangebøsser og barrikader. APPO baserer sin strategi på massedeltagelse og strejker, og dette er netop, hvad regeringen frygter mest. November måned kan meget vel blive den vigtigste måned i mexicansk politik siden Zapatista opstanden i januar 1994.

Artiklen er oversat fra Socialist Worker (USA), 10. nov. – www.socialistworker.org

Flere artikler fra nr. 262

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Todd Chretien

Siden er vist 1741 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside