Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 263 – 6. december 2006 – side 4

Fodbold

Racisme på tribunerne

Jakob L. Krogh

Tre udlændinge overfaldet af 30 racistiske tilhængere fra Århus fodboldklubben AGF. Episoden, der fandt sted lørdag den 11. november efter en udekamp på Sjælland, er endnu et eksempel på, at højre-ekstreme grupper har infiltret hooligan-miljøerne.

I Politiets rapport om hooligan-problemet fra marts 2005 hedder det:

“Problemet synes at være rod-fæstet i en særlig subkultur eller et miljø præget af generelt uroskabende elementer, der ganske vist har en betydelig tilknytning til afviklingen af visse fodboldkampe, men som ligeledes i andre relationer synes at være omgivet af en særlig voldsaura og i visse tilfælde har tilhørsforhold til højreekstremistiske og -fascistiske bevægelser.“

At det ikke bare er løst organiserede racister, men en bevidst fascistisk strategi der ligger bag, viser bl.a. overfaldet på et medlem af Enhedslisten på Cafe Oskar i Århus sidste år.

Dyrkelsen af volden er så grotesk, at der ligefrem på lukkede sider på internettet florerer en turnering mellem de forskellige hooligan-grupperinger, hvor der gives point for udfaldet af de arrangerede kampe, og hvor man løbende kan følge den aktuelle stilling.

Copenhagen Casuals fra FCK, Southside United fra Brøndby og White Pride fra AGF er de vigtigste. White Pride har tilknytning Combat 18. Tallet 18 står for det første og ottende bogstav i alfabetet, A og H, som er initialerne for Adolf Hitler. Direkte oversat betyder Combat 18 altså “Kampgruppe Adolf Hitler“. Derudover organiserer de en turnering i vold, samarbejder grup-perne også om racistiske angreb, især når hold med muslimske til-hængere kommer til Danmark. Fx UEFA Cup-finalen mellem Arsenal og Galatasaray i 2000, eller da Danmark spillede kvalifikations-kampe imod Bosnien.

Udnyttelsen af fodbold-miljøerne er en bevidst strategi. “Fodbold-arenaerne er glimrende steder at rekruttere folk til kampen mod det multietniske samfund. Det har jeg selv haft stor succes med. “Hooligans“ er folk, der tør kæmpe for det, de elsker. Det er netop det, vi mangler på den nationale fløj...“ har Jacob Engelbrekt Andersen, ledende medlem af White Pride skrevet på Dansk Fronts debatforum.

Fodbolden verden giver racismen det røde kort


Den officielle del af fodbold-verdenen er opmærksom på problemet og har startet projektet “Giv racismen det røde kort“. Det et samarbejde mellem Spillerfore-ningen og Mixeurope, der er en forening, som arbejder med at forebygge og modvirke fremmedfrygt og racisme. Initiativet er godt, og det kan måske begrænse tilgangen af nye racister til hooligan-miljøerne, men det er ikke nok til at stoppe racismen. White Pride har kørt kampagne imod sorte spillere i AGF, og AAB Ultras skrev på nettet følgende: “Tulio blev skadet, og David er solgt = et racerent AaB hold anno 2005. Vi takker alle, der har kæmpet for vores kamp. HEYA AAB – FORZA DE HVIDE“.

Når “fodboldfans“ glædes over, at dets holds bedste spiller sælges og andre skades, fordi de har en anden hudfarve, er det svært at nå dem med argumenter, selvom disse kommer fra deres helte. Hvis racismen skal stoppes, kræver det at antiracistiske fodboldfans går aktivet ind i kampen og smider racisterne ud af stadion, fordi de er organiserede racister/fascister.

Både AGF, Brøndby og FCK har fangrupper, der arbejder aktivt imod racismen, og som er en del af eller støttes af de officielle fanklubber. Det er sådanne tiltag, der for alvor kan stoppe udbredelsen af højreekstremismen i fodbolden. Der går rygter om, at de højre-ekstremister, der er blevet udelukkede fra Brøndby eller FCK’s kampe pga. af vold, er begyndt at samles i Lyngby. Hvis de fascistiske kræfter bevidst udnytter fodboldens fanmiljøer til at rekruttere, og hvis de er villige til at skifte imellem klubberne, betyder det, at det kun kan være den ene del af taktikken at stoppe racismen på stadions. Den anden del af taktikken må være at bekæmpe den overordnede politiske strømning, der har gjort racistiske ytringer stuerene.

Flere artikler fra nr. 263

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Sport

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 4097 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside