Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 263 – 6. december 2006 – side 5

Valget i Holland

Stor fremgang for Socialisterne

Klaus B. Jensen

Efter flere års borgerligt styre i Holland står venstrefløjen nu over for en stor udfordring. Venstrefløjen løb nemlig af med sejren ved valget i Holland den 23. november.

Socialistpartiet, der blev landets 3. største parti med 16,6 % af stemmerne, er nu sammen med de resterende venstrefløjspartier tilsammen større end Socialdemokratiet. Baggrunden for venstrefløjens succes skal ses som et resultat af en lang række begivenheder, og det viser at befolkningen ikke er hoppet på den afgående regerings nyliberale og racistiske politik.

I Holland har man ud over mordet på den højre-populistiske Pim Fortuyn, der satte gang i regeringens racistiske og islamofobiske politik, været vidner til de største økonomiske nedskæringer siden 1945. Regeringen lancerede sit spareprogram og i marts 2004 svarede fagforeningerne igen med 300.000 i en stor demonstration. Ved valget om EU-traktaten stemte 62 % af den hollandske befolkning “nej“, hvilket var en stor sejr for venstrefløjen.

De Kristlige Demokrater og de Konservative, der de sidste 4 år har siddet ved regeringsmagten, bruger islamofobi som et redskab til at aflede opmærksomheden på deres upopulære nedskæringspolitik. Socialdemokraterne er stort set hoppet med på bølgen.

Det er derfor ikke mærkeligt, at mange muslimer har vendt de partier ryggen, som har stået bag de sociale nedskæringer, og støttet krigene i Irak og Afghanistan, og sidst men ikke mindst ført en dybt racistisk politik.

Velfærd – ja tak


Den massive nedskæringspolitik, der er blevet ført igennem de seneste 4 år, har gjort forskellen mellem rig og fattig endnu større. En undersøgelse viser, at 90% af befolkningen ser Holland som et individualistisk land styret af materiel succes. På spørgsmålet om hvilket slags samfund de ønsker, svarer befolkningen det stik modsatte – nemlig et samfund baseret på solidatitet og høj levestandard. Undersøgelsen viste også den største mistillid til det politiske etablisement i nyere tid.

Socialistpartiets største udfordring er nu at beskytte velfærden og gå imod privatiseringen af den offentlige sector, samt at bryde med Bush’s “krig mod terror“. Men vigtigst af alt er, at venstrefløjen ikke giver køb på sine værdier for at komme til magten.

Flere artikler fra nr. 263

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Holland

Se flere artikler af forfatter:
Klaus B. Jensen

Siden er vist 2589 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside