Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 263 – 6. december 2006 – side 7

Kampen om Libanon: Interview med Ibrahim Mousawi

Vi kæmper ikke fordi vi kan lide krig, vi kæmper for at stoppe krigen

Jesper Juul Mikkelsen

Ibrahim Mousawi er chefredaktør for Hizbollahs ugevis, "Alinitiqad". Jeres udsendte mødte ham til en snak om modstanden i Libanon og anti-krigs-bevægelsen i Europa.

Hvor er dit syn på, at den internationale anti-krigs-bevægelse er kommet til Libanon?

Det er med til at slå bro over forskelle. Det bringer folk sammen og fortæller os, at vi ikke er forkastede, og at vi ikke er ladt alene. Det fortæller os, at der stadig er mennesker, som tror på vores mål. Der er folk som er villige til at demonstrere, donere penge, folk der bekymrer sig og stiller op imod aggressionen.

Denne konference går på tværs af kontinenter og på tværs af kulturer, det er en meget menneskelig ting vi oplever. Lige meget på hvilket kontinent eller i hvilken religion, de oplever besættelse eller undertrykkelse, må vi forene vore kræfter og støtte de undertrykte og besatte i deres kamp for befrielse og uafhængighed.

Hvordan skal vi som anti-krigs-bevægelse forstå modstanden i Mellemøsten? For vi hører meget propaganda i Vesten?

Absolut, lad mig sige det på denne måde. De siger: “Hvorfor støtter I Hizbollah? Hvorfor støtter I modstanden i Libanon og Palæstina? De kan lide krig – I er anti-krig! Hvordan kan I som anti-krigs-bevægelse støtte nogen som udkæmper krig?“

Men: Hizbollah og Hamas starter ikke krigene imod israelerne. Vi er derimod målet og ofre for besættelsen. Vi gør modstand, og når man gør modstand er det en reaktion på en aktion, og aktionen er besættelse. Når du forsvarer og gør modstand, er det fordi du elsker uafhængighed, du elsker frihed og du bryder dig om dit eget liv og dine egne værdier.

Vi kæmper ikke fordi vi kan lide krig, vi kæmper for at stoppe krigen. Og vi kæmper for at fortælle krigsmagerne, at de ikke kan starte krige og så forvente, at vi ikke vil gøre modstand. Derfor mener jeg, at vi er på samme politiske platform som anti-krigs-bevægelsen.

Modstandsbevægelsen er anti-krig, vi kæmper imod en krig, der vil berøve os vores fremtid og vores muligheder og alt der gør os til mennesker. Det er propaganda, som de prøver at splitte anti-krigs-bevægelsen og modstandsbevægelsen fra hinanden med. Det skal vi ikke acceptere.

Hvad er Israels og USAs planer efter deres nederlag i sommers?

Der er krigsmagere og de forbereder sig på endnu en krig, Israel er bygget på invasion, besættelse og massakrer, alle ved det. Men vi er “en modstand“ imod den kapitalistiske logik som vil besætte, fordi de ser dig og mig bare som et nummer i deres budget og penge i deres lommer.

Mener du modstandsbevægelsens sejren over Israel i sommers har været med til at opbløde den sekteriske opdeling af Libanon?

Absolut!

Se også:
SAA 263: Kampen om Libanon: Interview med libanesisk socialist: Hizbollahs sejr åbner nye muligheder for socialister
SAA 263: Kampen om Libanon: På vej mod borgerkrig?

Flere artikler fra nr. 263

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Libanon

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 2765 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside