Socialistisk Arbejderavis
Nr. 263 – 6. december 2006 – side 9
Økonomi for antikapitalister
Topskat for de grådige
Jakob Nerup
I flere år har en fjernelse af topskatten stået øverst på dagsordenen blandt de rige. Ja, Dansk Industri har ligefrem igangsat en kampagne for at få den fjernet og erstattet af et loft på max 50%.
I en ny bog fra Rockwoolfondens forskningsenhed, ”Skat, arbejde og lighed”, understøttes kravet med såkaldte videnskabelige undersøgelser.
De såkaldte eksperter har til lejligheden genopfrisket nogle gamle travere. Et argument er, at de lavtlønnede ikke har incitamenter til at arbejde mere, fordi skattetrykket er for stort, og dermed kan det ikke betale sig. Forklaringen er, at det samlede skattetryk er på hele 60 %, fordi moms og mistede offentlige tilskud medregnes.
Men nu er det ikke de lavestlønnede, som vil sænke skatten eller snyde med den. Den enkle kur mod deres lommesmerter er ganske enkelt lønforhøjelse. Det er rigtigt, at alle arbejdere betaler meget i skat, og at det langt fra kommer igen. Men det opfattes som prisen for at have velfærd med universelle ydelser, så man ikke kommer helt på røven, når man fx bliver fyret eller syg.
Arbejde ekstra
Et andet argument, som også har været fremført i utallige udgaver tidligere, er at de højestlønnede ikke vil arbejde ekstra, når topskatten skal betales. Man vil ikke yde overarbejde. Det argument kan jo kun gælde den mere vellønnede del af arbejderklassen, for alle direktørerne og den velbjærgede del af middelklassen er jo på månedsløn uden øverste arbejdstid.
Dansk Industri ønsker altså at flytte udgiften til merarbejdet over på alle skatteydere i stedet for selv at betale en højere løn, så folk gider arbejde over.
Et tredje argument, som er gentaget i en uendelighed, er at højtuddannede eksperter fra Danmark og udlandet ikke kan fastholdes, fordi de ikke får nok ud af det. Igen handler det om virksomhedernes manglende vilje til at betale lønninger for i stedet at flytte udgiften over på os andre.
Opfindsomheden i yderligere argumenter trives i Dansk Industri, men også i Rockwoolfondens bog. En slags psykologisk smertegrænse, Laffer-kurven, for hvornår de vellønnede ikke vil betale mere i skat, skal bevise argumentet. Det er der hverken statistisk eller teoretisk belæg for.
Ja, selv finansminister Thor Pedersen må afvise den for at beskytte overskuddet i statskassen. Han siger for en gangs skyld noget rigtigt, ”Folk arbejder allerede i dag meget hårdt, de knokler i forvejen så meget, at de har svært ved at få arbejdet til at hænge sammen med et normalt familieliv... Og det er heller ikke skatten, der er årsag til, at man arbejder på halv tid. Man kan lige så godt vende det om og sige, at hvis skatten bliver sat ned, så behøver man ikke arbejde så længe”.
Enkelt spørgsmål
Uanset de såkaldte eksperters såkaldte undersøgelser og nye bøger, så er spørgsmålet enkelt. Skal de rigeste have flere skattelettelser, udover dem de allerede har fået med skattestop, pensionsfradrag, afskaffelse af formueskatten, lempet beskatning af aktier osv.? I forvejen leverer de kun 1/7 af skattebetalingen, så de kan nemt betale noget mere til fællesskabet.
Se også:
SAA 263: Fagligt Ansvar med visioner for en samlet velfærdsbevægelse: Velfærdskampen fortsætter
SAA 263: Gymnasieelever i protest
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe