Socialistisk Arbejderavis
Nr. 264 – 17. januar 2007 – side 3
Politiets fremfærd ved demonstrationen for Ungdomshuset 16. dec.
– Slår løs på tilfældige
L Bergmann
”Ballademagere og voldspsykopater” – medier og politikere var hurtigere til at stemple deltagerne i demonstrationen for Ungdomshuset i december. Men de mest voldelige skal findes hos politiet, der tæskede løs på folk og anholdt tilfældige forbipasserende.
”Ballademagere og voldspsykopater”. ”Nørrebro i brand”. Dette var blot nogle af overskrifterne, der florerede i medierne efter den famøse demonstration for Ungdomshuset på Nørrebro d. 16. december.
Hovedparten af deltagerne d. 16. december udøvede fredeligt deres ret til at demonstrere (foto: Svend Espensen)
Diverse partier og politikere gjorde et stort nummer ud af at tage afstand og fordømme volden. Hvad de færreste derimod gjorde, var at se bag mediernes stempling af samtlige anholdte som voldspsykopater samt sætte fokus på den urimelige og dybt krænkende adfærd, som politiet endnu en gang udøvede over for demonstranterne.
Der blev anholdt ca. 250 den eftermiddag på Nørrebro; kun ganske få af disse blev reelt sigtet for ulovligheder. Dette skyldtes netop, at det drejede sig om et mindretal af primært udenlandske demonstranter, der gik amok i gaderne, mens hovedparten af de anholdte ikke havde gjort andet end at give deres mening til kende på fredelig vis eller blot være tilfældig forbipasserende.
Ingen tilknytning
En af de anholdte, Filip Nicolaisen, udtaler: ”Jeg har ingen tilknytning til Ungdomshuset og deltog slet ikke i demonstrationen. Faktisk var jeg bare på vej hjem til min lejlighed i Jægersborggade sammen med min kæreste, da jeg blev anholdt”.
Filip Nicolaisen
De 250 anholdte blev placeret på jorden i ”tog-stilling”. Her fik de lov at sidde i to timer på jorden og med strips på armene, inden de blev transporteret til stationerne. Filip udtaler:
”Det var rigtig koldt at sidde der, og jeg havde alt for lidt tøj på, eftersom jeg ikke regnede med at skulle være ude så længe. Da vi så endelig kom til Glostrup Station og troede, at nu skulle vi ind i varmen, blev vi placeret i en parkeringskælder, og dernede fik vi så lov til at sidde en time mere”.
Da de anholdte efter tre timer endelig kom ind på stationen, blev de også her udsat for helt urimelige forhold som overfyldte og kolde celler og nærmest ingen mad.
”Jeg fik en tør bolle på de 24 timer, det var alt”, siger Danny Morck Jensen, der ligesom Filip også blot var på vej hjem fra sit arbejde, da han blev anholdt.
”Jeg havde da en ide om, at vi befandt os i den veludviklede del af verdenen, og hvis man skal på wc, så får man lov til at gå på wc. Men jeg oplevede folk, der fik lov til at sidde og pisse i bukserne, og politiet var sådan set ligeglade med os. Betjentene var meget oppe og køre og glade, fordi de havde fået fat i en masse folk, som de skulle have spærret inde,” siger Filip.
De anholdte blev på stationen placeret 6-7 mand i hver celle, der ca. er på 10-12 kvm. I denne celle fik de næsten ingen søvn, da der ikke var andet i cellen end en enkelt madras til deling mellem de 6-7 mennesker. Derudover var der alt for koldt, og mange havde for lidt tøj på, da det var blevet frataget dem.
”Betjentene spurgte os, om vi havde T-shirts på, for så skulle vi, ud over vores jakke, også smide den langærmede trøje, inden vi skal ind i cellerne. Jeg vil gætte på, at der var en 16-18 grader varmt derinde. Vi brokkede os over, at det var så koldt, og spurgte, om vi ikke kunne få vores tøj igen. Men det kunne vi ikke, for vi kunne jo finde på at hænge os i cellen i en trøje eller et eller andet,” siger Filip.
Og han fortsætter: ”Jeg har før hørt, at politiet var grove ved Ungdomshus-demonstrationer og sådan. Men jeg har da været sådan lidt: ”Nå ja, er de nu så grove, som man hører”, men det er de. Altså, de slår løs på folk, det er jo ikke nogen hemmelighed, og der var nogle af demonstranterne, der løb ind i en gård, og politiet røg efter dem og lukkede døren efter sig, så man aner ikke, hvad der skete med dem”.
Pårørende
Som supplement til denne behandling kommer, at de anholdte på de 24 timer ingen mulighed fik for at ringe hjem til pårørende og fortælle, hvor de befandt sig. Desuden fik de frataget deres mobiltelefoner, som ingen af dem, snart en måned efter demonstrationen, har fået tilbage.
Der er igen tvivl om, at man skal tage afstand fra den vold, som i Ungdomshusets navn fandt sted på Nørrebro den eftermiddag.
Men det er grotesk, at 20 udenlandske bøller, der kastede med ting på politiet, får mere fokus end den absurde situation, som politikerne har stillet Ungdomshusets brugere i ,samt politiets uacceptable adfærd over for et stort antal mennesker, der hovedsageligt enten var tilfældige forbipasserende eller fredeligt udøvede deres demokratiske ret til at give deres mening til kende.
Politiet skal ikke få held til at skræmme os væk fra gaderne.
Derfor bør dette være en yderligere motivationsfaktor til i den kommende tid på fredelig vis at deltage i demonstrationer for Ungdomshuset.
Se også:
SAA 264: Forsvar Ungdomshuset
SAA 264: Hvis Ungdomshuset ryddes
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe