Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 268 – 25. april 2007 – side 3

Christiania

Kampen fortsætter

Mikkel Birk Jespersen

Kampen for flere fristeder fortsætter med uformindsket styrke – også efter rydningen af Ungdomshuset.

Men det samme gør regeringens kamp mod fristeder. Fristeder som Ungdomshuset og Christiania er en torn i øjet på en regering, der ønsker erhvervs- og ensretning på så mange af samfundets og livets områder som muligt.

Forsøget på at påbegynde en ’normalisering’ af Christiania er gået ind i en ny fase, efter at christianitterne kom med deres tvetydige svar det udspil, der var resultatet af forhandlinger mellem Slots- og Ejendomsstyrelsen og Christiania.

Mens christianitterne på den ene side accepterede udspillet, fastholdt de samtidig flere forbehold, bl.a. et krav om at bevare det kollektive demokrati og et ønske om at fortsætte de retssager, der føres mod regeringen.

Det har regeringen tolket som et reelt ’nej’ til udspillet og har følgelig bedt Slots- og Ejendomsstyrelsen om at iværksætte den plan for normalisering af fristaden, der er blevet udarbejdet sideløbende med forhandlingerne med Christiania.

Denne plan vil åbne for, at private kan bygge 24.000 nye kvadratmeter boliger og erhverv og vil samtidig åbne for ejerboliger på fristaden. Altså reelt et frontalangreb på det Christiania, vi kender.

Nu er spørgsmålene på den ene side, om regeringen tør føre sine planer ud i livet og på den anden side, hvad christianitterne og de mange andre som kæmper, vil gøre for at forsvare fristaden. “Forhandlingsvejen“ har nu vist sig at være en blindgyde, som man har brugt de seneste år på at nå til enden af.

Men kampen for at bevare Christiania er bestemt ikke tabt på forhånd. For det første har Christiania fortsat stor og bred opbakning i befolkningen. En meningsmåling viser at ca. halvdelen af befolkningen – både i og udenfor København – bakker op om fristadens ret til at fortsætte med at eksistere som hidtil.

For det andet har den aktuelle kamp for Ungdomshuset og flere fristeder skabt et bredt lag af aktivister, der er bevidste om sammenhængene mellem deres kampe ,- forsvaret af Christiania og den generelle modstand mod regeringens politik.

Dette skaber gode muligheder for at opbygge en bred og folkelig bevægelse for Christiania.

Samtidig har der åbnet sig en mulighed for Ritt Bjerregaard til at forsøge at råde bod på den klodsede og hykleriske måde, hun håndterede Ungdomshussagen på. For normaliseringen af Christiania kræver, at en lokalplan vedtages af den københavnske Borgerrepræsentation og her har venstrefløjen meldt ud, at man ikke vil støtte en plan, der går imod christianitternes ønsker.

Socialdemokraterne er foreløbigt uafklarede – men de står i en position, hvor de vil kunne presses til at bremse en lokalplan af en bevægelse, der for alvor sætter dem stolen for døren.

I løbet af de seneste måneder har vi set kampen for fristeder, mangfoldighed og ungdomshuse udmønte sig i en lang række demonstrationer og spektakulære aktioner og besættelser. Det er den energi, der både kan forsvare Christiania og sikre flere fristeder i fremtiden.

Flere artikler fra nr. 268

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 1809 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside