Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 268 – 25. april 2007 – side 9

Interview: Spektakel 14

Et fristed uden censur

Spektakel 14 er et rum af kreative værksteder i København, som er åbent for dem, der har lyst til at udnytte deres kreative udfoldelse. Her findes diverse værksteder, lige fra poetgruppen til mørkekammeret Arrangerer events af kunstnerisk og kulturel kaliber, udført af brugere af stedet, men også af udefrakommende kunstnere. Er brugerstyret og fokuserer på at gøre op med den kommercielle, mainstreamkultur,for at skabe mere plads til en mere alternativ og nuanceret scene.

Hvad er dit navn og dit forhold til Spektakel 14?
– Mit navn er Memo og jeg har arbejdet med musik og video, har bl.a. klippet en kortfilm og optaget en anden nede i kælderen.

Hvad er Spektakel 14?
– Vi kan kalde det et brugerstyret projektrumskooperativ med flad struktur, nogle kalder det direkte demokrati, andre kalder det anarki. Der er diverse rum f.eks. lounge, mørkekammer/trykværksted, atelier, cykelværksted, øvelokale, toilet, køkken og et større rum til koncerter, foredrag, film, Weinerei o.lign. Vi har ingen ledere eller centralstyrelse. Det koster minimum 100 kr. i måneden men det er ens eget ansvar at betale dem. Vi ligger i en kælder i Nyropsgade 14, Kbh.

IMG1

Hvorfor er der brug for et fristed som Spektakel 14?
– Så folk kan udtrykke sig frit, udfordrende og ucencureret! Så folk kan lære at tage ansvar, organisere og samarbejde ved gensidig hjælp kun drevet af idealet om total frihed. Vi vil udtrykke os, vi vil leve af de talenter vi indeholder. Vi ved at vores individuelle eksistens garanteres, netop, igennem samarbejdet individerne iblandt.

Har det en betydning, at et sted som Spektakel 14, men også andre fristeder, er brugerstyret af brugerne selv og ikke af den overhængende stat?
– Ja, det betyder frihed for tvang. At tilpasse sit liv så det passer til ens energetiske konfiguration.

Hvad betyder frihed for dig?
– Friheden er når alle individer tage det fulde ansvar for deres liv, dvs. gør sig bevidst om hvem og hvad de er. Vi er en samling intentioner, talenter, evner om man vil. Med disse evner samarbejder vi frit med hinanden. Målet er at udvide bevidstheden. Ingen fremmede skal forhindre en, tvinge én til at betale skat eller arbejde for dem, for at få adgang til de ressourcer vores overlevelse afhænger af. De har stjålet vores ressourcer, dem må vi tage tilbage. Men dette er ikke nok, det er ikke kun den ydre struktur der må omorganiseres. Vi må først og fremmest ændre vores opfattelse. Vi må undgå alt der leder til magt. Alle individer må basere deres selv på en tillid til deres indhold, talenter, evner

Hvad er konsekvensen af at staten har svigtet de unge og ryddet Ungdomshuset?
– Restrukturering, demaskering af systemet, politiet, medierne. Ny viden, nye muligheder. Forhøjet revolutionær aktivitet. Stålsat vilje, mod og lyst!

Hvad er det for et København uden disse skæve, samfundskritiske, og unikke kulturelle strømninger?
– Et spirituelt aborteret røvkedeligt område. Rendyrket materialisme, kontrol og straf. Stille død.

Er staten suveræn og den ægte “sandhed“ i form af sin autoritet, og skal vi derfor som borgere følge blindt herefter, når det jo er folkevalgte politikere?
– Nej, væk med staten og det repræsentative demokrati. Det er blot tyranni, der ser ud som om det er frihed. At have 1 stemme hvert 4 år og at skulle stemme på en palette af ca. 8 muligheder, der mere eller mindre er det samme, er absurd. I stedet skulle der være en føderation af selvstændigt brugerstyrede og selvforsynende kommuner baseret på gensidig hjælp og total frihed.

Men hvordan får vi så praktiseret vor utilfredshed på resultatgivende måde – er det nok bare at vise sin tilstedeværelse ved de mange demonstrationer, som vi har set i det sidste lange stykke tid?
– Udover det der er nu: Stands med at benytte staten, dens tilbud, systemet. Organiser fristeder i grupper. Tag ressourcerne tilbage. Udkonkurrer dem ved at omorganisere dem.

Se mere på www.spektakel14.dk

Flere artikler fra nr. 268

Flere numre fra 2007

Siden er vist 2284 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside