Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 269 – 16. maj 2007 – side 3

VKOs “generøse” asylaftale

L Bergmann

Med aftalen om de irakiske flygtninge har det kyniske og diskriminerende værdifællesskab mellem regeringen og Dansk Folkeparti nået nye højder.

Strategien er ikke længere, at irakerne skal lave mursten og bygge huse i Kurdistan, men i stedet forsøger regeringen og DF sig med en økonomisk gulerod for at tvinge irakerne hjem.

Ifølge aftalen vil de tilbyde 30.000 kroner til hver voksen, der rejser hjem til Irak, 15.000 kroner for hvert barn, og seks til ni måneders uddannelse og praktik i Danmark inden afrejsen samt yderligere seks måneders uddannelse efterfølgende i Irak. Til gengæld skal irakerne rejse “frivilligt” tilbage til et land, der ligger i ruiner, og hvor de risikerer at miste livet.

Alt dette til trods for at det samme dag, som aftalen blev indgået, kom frem, at selv Forsvarets Efterretningstjeneste nu officielt anser situationen i Irak som værende borgerkrig.

Intern kritik

Udmeldingen fra efterretningstjenesten blev fejet væk og ikke accepteret af forsvarsminister Søren Gade. Og det er naturligvis ikke så mærkeligt, idet regeringens håndtering af de irakiske flygtningen og den nylige aftale med DF har været udsat for massiv kritik. Derfor vil anerkendelse af borgerkrig i Irak være endnu mere benzin på det bål.

Som noget nyt er kritikken især kommet fra egne rækker hos de konservative. Her har Pia Chrismas Møller og Henriette Kjær bl.a. udtalt sig meget kritisk over for samarbejde med DF på hele asylområdet, og for første gang blev der ligefrem snakket om at finde flertal udenom DF.

Dertil kommer, at regeringen skal have tropperne hjem til august, og illusionen om, at tropperne bliver trukket hjem fordi der er “demokrati, stabilitet og fremgang” i landet, er svær at opretholde, hvis man anerkender, at landet nu er i borgerkrig.

Forsøg på at købe sig fra ansvar

Aftalen er kynisk. Regeringen forsøger at købe sig fra et ansvar, som er deres. Derfor er det nærmest tragikomisk, når integrationsminister Rikke Hvilshøj kalder aftalen for: “Et meget generøst tilbud.”

Men under alle omstændigheder er det tvivlsomt, om aftalen kommer til at fungere efter hensigten. For det første har den irakiske regering hidtil nægtet at tage imod flygtninge, der bliver tvangshjemsendt, og for det andet er der ikke noget, der tyder på, at flygtningene selv vil tage imod aftalen, som mere kommer til at fremstå som desperat afpresning frem for et egentligt tilbud.

For som en irakisk flygtning udtaler til Berlingske Tidende d. 12.5: “Penge hjælper hverken mig eller min datter i den her situation. Om så vi fik alle de penge, der fandtes i Danmark ville det ikke gavne os. Hvis jeg skulle bede den danske regering om noget som helst, så ville jeg bede den om at give mig et liv – et sundt liv.”

Flere artikler fra nr. 269

Flere numre fra 2007

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?
Indvandrer-/flygtninge

Se flere artikler af forfatter:
L Bergmann

Siden er vist 2602 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside