Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 270 – 20. juni 2007 – side 7

Venezuela

Kup TV mister sendetilladelse

Joseph Choonara

Den venezuelanske stat har nægtet at forny sendetilladelsen for TV stationen RCTV. Men dette er dog ikke noget, man bør fælde mange tårer over.

Den skingre skræppen fra højrefløjen om “ytringsfrihed“ ignorerer den rolle, RCTV spillede i april 2002, hvor stationen var med til at lancere et voldeligt kup mod den demokratisk valgte præsident, Hugo Chavez. RCTV mobiliserede kupmagernes støtter i gaderne ved hjælp af løgne om, at Chavez’ støtter skød på oppositionens demonstranter.

Mediernes rolle i at tilskynde det fejlslagne kup blev godt og grundigt afsløret af dokumentarfilmen “The Revolution Will Not Be Televised“, der viste hvordan RCTV og andre privatejede TV stationer manipulerede TV-optagelser. RCTV interviewede kupmagere og viste et fabrikeret brev, hvori Chavez fratrådte præsidentembedet.

Stationen er ikke nogen stor støtte af journalistisk frihed. Den sendte ikke de reportager, der viste de fattiges massemobiliseringer, der besejrede kuppet og bragte Chavez tilbage til magten.

Chavez er langt fra en almægtig diktator. Han har stillet op i mange valg, og meningsmålinger, målt af uafhængige firmaer, viser, at to tredjedele af befolkningen støtter ham i dag. Det er tal, der gør en Georges Bush eller Anders Fogh til skamme.

Men lukningen af RCTV rejser et spørgsmål: Hvilken form burde medierne tage i Venezuela i en situation med det stærkeste blomstrende græsrodsdemokrati i verden? Spørgsmålet skal ikke stilles som et valg mellem privatdrevne, erhvervsorienterede medier og et topstyret statskontrolleret medie. I stedet kan de radiostationer, der er baseret i lokalsamfundet, hvoraf nogle blev til som følge af afsky over mediernes rolle under kuppet i 2002, være et reelt alternativ.

Medier, der er baseret på denne model, kan afspejle de hurtigt skiftende behov hos græsrodsbevægelsen, og samtidig mobilisere Chavez’ støtter mod højrefløjens angreb. Det ville være den slags medier, der passer bedst med Chavez’ udtalelser om støtte til “det 21. århundredes socialisme“.

Fra www.socialistworker.co.uk
Oversat af Jesper Høi Kanne

Flere artikler fra nr. 270

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Joseph Choonara

Siden er vist 2366 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside