Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 270 – 20. juni 2007 – side 10

Anmeldelse

Arbejdernes historie i Danmark

Martin B. Johansen

“Det er sejrherrerne, der skriver historien,“ lyder et berømt slagord. Der henvises normalt til, hvem der skriver historien efter en krig, men det passer også på, hvem der skriver historien om klassekampen. I størsteparten af historieskrivningen skrives arbejderne og deres kampe helt eller delvist ud af historien.

I stedet får vi historien om, hvordan erhvervsfolk, politikere og andre kendte personer har ageret – vi får historien om, hvordan disse personer har skabt historien.

Men arbejderne skaber historie. Dels fordi det er i kraft af lønarbejdernes slid og møje, at samfundet overhovedet kan fungere. Dels fordi arbejdernes krav og kampe sætter rammer for, hvordan magthaverne kan agere. Et eksempel er pædagogernes strejker og aktioner i efteråret 2006, der nu konkret er udmøntet i et løfte om (lidt) bedre forhold på daginstitutionsområdet og for de offentligt ansatte i det hele taget.

Det skal hilses velkomment, at Selskabet for Forskning i Arbejderbevægelsens Historie nu har udgivet værket “Arbejdernes Historie i Danmark 1800-2000“. Det er første gang i årtier, at der udkommer et samlet værk om den danske arbejderklasses historie, som fortæller historien uden at være bundet til et bestemt partipolitisk samfundssyn.

Jeg vil på det kraftigste anbefale alle socialister og andre ballademagere til at anskaffe sig bogen – ikke mindst fordi den kan købes for beskedne 250 kr.

“Arbejdernes Historie“ udmærker sig på flere punkter. For det første fastholder forfatterne et klasseperspektiv. Forfatterne forklarer i introduktionen, hvordan samfundet er delt op i dem, der ejer produktionsmidlerne, og dem, der sælger deres arbejdskraft. Det giver dels anledning til konflikter i samfundet, dels til at nogle konflikter er mere væsentlige end andre, fordi det er konflikter mellem klasser – altså konflikter, der i bund og grund handler om fordelingen af goder og magt i samfundet.

For det andet fører forfatterne arbejdernes historie helt tilbage til omkring 1800, og det gør, at vi får hele historien med – ikke kun den periode, hvor industrialiseringen slår igennem fra 1870’erne.

Det er vigtigt at beskæftige sig med historien, fordi den fortæller os, hvordan og hvorfor dagens samfund ser ud, som det gør. Men for socialister er der yderligere to grunde til at læse historie. For det første kan vi lære af historien. Selv om samfundet ændrer sig, så kan man altid drage paralleller mellem forskellige historiske begivenheder. Når vi skal lære af historien, så er det for at kunne optræde i klassekampen med større indsigt og undgå de fejltagelser, som vores forgængere har gjort. Der er mange eksempler på, at lederne i fagbevægelsen svigter deres løfter og deres medlemmer – med mindre de står over for en stærk bevægelse, der er organiseret på gulvplan og er villig til at kæmpe for sine krav.

For det andet fortæller historien os, at klassekampen går op og ned. Der er perioder med stilstand, der er perioder med oprør. Man kan nemt blive lullet i søvn i en periode uden videre aktivitet og så blive overrasket, når der bryder kampe ud.

Af disse grunde er det værd at læse “Arbejdernes Historie“.

Alligevel må jeg sige, at det er en lidt underlig blodfattig og potensløs bog. Det blodfattige består i, at trods titlen på bogen er det meget lidt, vi hører arbejderens stemme i bogen. Det er i langt højere grad lederne i arbejderbevægelsen – partier og fagforeninger – der kommer til orde. Arbejderne er gennem store dele af værket reduceret til tabeller og statistikker. Det er kun sporadisk, at vi får en fornemmelse af, hvad arbejderne gik og tænkte og følte ved situationen.

Hvad angår det potensløse, så hænger det sammen med, at nok har forfatterne et klasseperspektiv, men så heller ikke mere. Forfatterne fremlægger de forskellige strategier, som forskellige politiske strømninger har lagt for arbejdernes kampe. Men de undgår at tage stilling. Man kan ellers nemt eftervise både teoretisk og empirisk, at arbejdernes og andre undertryktes kampe altid har drejet sig om en stræben efter større frihed og mere magt til at kunne bestemme sin egen skæbne. En bog om arbejdernes historie, der var skrevet ud fra denne synsvinkel – arbejdernes kamp som en kamp for frigørelse fra kapitalismen – ville have haft langt mere perspektiv og slagkraft.

Lars K. Christensen m.fl.:
“Arbejdernes Historie I Danmark 1800-2000“.
Udgivet af SFAH.
464 sider, 250 kr.

Se også:
SAA 270: Uligheden vokser: Uligheden vokser

Flere artikler fra nr. 270

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 3381 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside