Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 27 – Februar 1987 – side 4

På kanten

Regeringen på glatis i Thule

Pia Larsen

Danmarks udenrigsminister, Uffe Elleman Jensen, er blevet taget med bukserne nede i sagen om amerikansk udbygning af en radarstation i Thule på Grønland.

Der er nemlig ingen tvivl om, at den danske udenrigsminister overhovedet ikke var blevet informeret om, at amerikanerne faktisk byggede på livet løs på dansk territorium. Og grønlænderne vidste det naturligvis slet ikke, med mindre de tilfældigvis var kommet forbi.

Sådan må vi i hvert fald antage, at sagen hænger sammen. For hvis udenrigsministeren faktisk var informeret, er sagen endnu mere pinlig for den danske borgerlige regering.

Der er nemlig meget store tvivl om, hvorvidt udbygningen af radaren i Thule er i overensstemmelse med de aftaler, som USA har truffet med russerne. Aftaler om gensidig våbenkontrol og begrænsninger, som den danske regering i tale går ind for.

Bidrag til NATO

Grønland er Danmarks bidrag til NATO, hævder mange. Det danske forsvar er der ingen, der regner med. Men Grønland kan komme til at spille en væsentlig strategisk rolle i en krig mellem supermagterne. Amerikanerne krævede adgang til Grønland efter anden verdenskrig, og den danske regering gav dem adgangen.

Selvfølgelig uden at spørge indbyggerne, hvad de mener om at bo på en ø, der udgør et latent bombemål under en storkonflikt.

Siden har amerikanerne da også skaltet og valtet med både grønlændere og danske regeringer. Utallige er de rapporter, som amerikanske regeringer har udarbejdet over Grønlands betydning og muligheder – uden at konsultere de berørte parter.

“Hemmelighedskræmmeri, opportunisme, pengebegær, medløberi, overordnede storpolitiske hensyn, medskyldiges sammenrotning og professionel uduelighed,” hedder det i en leder i Information om sagen. Og det er så sandt, som det er skrevet.

Amerikanerne bygger radaren i hemmelighed, og den danske regering forsøger efter opdagelsen at bevare så meget som muligt hemmeligt og lyve om resten.

Stjernekrig

Samtidig sprænger amerikanerne atombomber i Nevadaørkenen, skønt man skulle tro, at alle vidste, hvad der sker, når man bruger atomvåben. Sideløbende kører et gigantisk forskningsprogram i det ambitiøse stjernekrigsprojekt. Et projekt, hvor radaren på Grønland er selvskrevet til at indgå.

Den borgerlige regering har tit og ofte forsikret både danskere og andre stater, at man skam tager afstand fra Reagans stjernekrigsprojekt. Men når man opdager værktøjet lige uden for sin egen dør, så forsøger man at skjule det og forsvare amerikanernes overherredømme.

De danske imperialister forsvarer de amerikanskes ret.

Der vil blive stillet masser af spørgsmål til sagen, men de fleste vil blive stemplet som farlige for statens sikkerhed. Og uden at vi får en chance for at sige nej, er vi en del af det stormagtspolitiske spil om magten på land, til vands og i rummet.

Flere artikler i serien På kanten

Flere artikler fra nr. 27

Flere numre fra 1987

Se flere artikler om emnet:
Grønland

Se flere artikler af forfatter:
Pia Larsen

Siden er vist 1750 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside