Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 271 – 15. august 2007 – side 3

Velfærdsbevægelsen forsætter

Demonstration 2. oktober

Jakob L. Krogh

Demonstrationen ved Folketingets åbning 2. oktober bliver stor. En række faglige organisationer. uddannelsesorganisationer og andre gode kræfter er involverede.

Bl.a. Genstart Denmark, LO Storkøbenhavn, Byggefagenes Samvirke, Fagligt Ansvar, EEO, BUPL Storkøbenhavn, Socialpolitisk Forening, 3F Ungdom, PLS, DGS, men også mange andre vil deltage. Derudover er det sandsynligt at SOSU-arbejderne (Social og Sundheds-arbejderne) vil nedlægge arbejdet og gå til demonstration, derfor bliver 2. oktober den næste store begivenhed for velfærdsbevægelsen.

Den lange række budgetstrejker i kommunerne efter 17. maj demonstrationerne i 2006 viste, at der i arbejderklassen og ungdommen er et ønske om at slås, fordi det bliver tydeligere og tydeligere at velfærden forringes, samtidig med at et mindretal bliver rige og erhvervslivet henter enorme profitter.

At store dele af fagbevægelsen vælger at organisere denne kamp har tre begrundelser. Først og vigtigst, fordi også fagbureaukratiet kan fornemme, at deres medlemmer vil slås, og at de ved at stille sig forrest i kampen håber at kunne styre den, så der ikke kommer flere vilde strejker.
Vilde strejker er strejker, der bryder med fredspligten, dvs. pligten til kun at strejke, når der er blevet stemt nej til et overenskomstforlig. Både pædagog- og SOSU-strejkerne var vilde strejker. For det andet skal det ikke undervurderes, at flere faglige ledere reelt ønsker en anden politik, og at fagbevægelsen ønsker at blive set som garant for denne. Bl.a. for at dæmme op for forbundenes medlemsflugt. Sidst men ikke mindst betyder båndet mellem Socialdemokraterne og fagbevægelsen, at fagtoppen ønsker en anden regering, selvom Helle Thorning-Schmidt fører næsten samme politik som Fogh. Fagtoppen forbereder sig på, at der kan komme valg i løbet af efteråret.

Fra arrangørernes side er der lagt op til en stjernedemonstration efter arbejdstid. Stjernen bliver noget i retning af 17. maj 2006. Bl.a. får de uddannelsessøgende deres egen arm i stjernen. Der er allerede på nuværende tidspunkt rygter om, at gymnasieeleverne har planer om at organisere gymnasium-strejker. Det vil sige, at vi sandsynligvis får både strejker på gymnasierne og blandt SOSU’erne.

Derfor er der også mulighed for at vinde argumentet for yderligere strejker op til og efter 2. oktober, men det kræver, at større organisationer arbejder bevidst for det inden, under og efter 2. oktober.

Flere artikler fra nr. 271

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 2315 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside