Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 272 – 12. september 2007 – side 7

Boganmeldelse: Afghan Women – en bog om

Kvindekamp i Afghanistan

Lene Junker

Afghanistan-krigen startede for snart 6 år siden. Den havde og har stadig status af en krig i “en god sags tjeneste“. Mod Osama Bin Laden, Al Qaida og Talibans kvindefjendske rædselsregime i Afghanistan. FN støttede krigen – og mange vestlige feminister anså krigen for at være til fordel for kvinderne i Afghanistan.

Danmark spiller en aktiv rolle i Afghanistan-krigen. Vi er en del af den samlede NATO-styrke sammen med bl.a. Canada, England, Polen og Tyskland.

Mediedækningen er ukritisk, historieløs og overfladisk. Der er et stort behov for indsigt i, hvad Afghanistan er for et land, dets historie og de mennesker, som bor der. Der er også et stort behov for at få et større kendskab til realiteterne i Afghanistan efter 6 års krig.

Bogen, Afghan Women, er et godt sted at starte. Her får mange afghanske kvinder og nogle mænd selv ordet.

Bogen er skrevet af Elaheh Rostami-Povey. Hun har arbejdet på at indsamle informationer om afghanske kvinder siden 2002. Hun har mødt dem og interviewet dem i Afghanistan og som flygtninge i Iran, Pakistan, USA og England.

I forordet til bogen skriver hun bl.a:

“Denne bog er tænkt som et modstykke til de ofte upræcise og misvisende opfattelser, som medierne og politikerne i Vesten fremsætter om Afghanistan og afghanske kvinder i særdeleshed.“
Den er et bidrag til den globale fredsbevægelse og alle dem, som tager kampen op mod de krige og konflikter, som George W. Bush, Condoleessa Rice og Blair står i spidsen for.

Udfordrer feminister

Bogen udfordrer også de vestlige feminister, som ikke prøver at forstå kvinder i muslimske samfund og kulturer, og som ikke tager afstand fra nyliberalismen og nykonservatismen, der er fortaler for vestligt overherredømme og en imperialistisk strategi for at redde “afghanerne og muslimske kvinder“.

Om de afghanske kvinders liv i dag, skriver Elaheh Rostami-Povey:

“Kvinder i Afghanistan har i lang tid været beskrevet som passive ofre, som ventede på, at andre befriede dem. Efter angrebene på New York 11.9. 2001, brugte Washington, støttet af London, dette til at retfærdiggøre bombekampagnen mod Afghanistan. Tusinder døde under tæppebombningerne. Efter Talibans fald blev kvinderne lovet fred, sikkerhed, udvikling, demokrati og befrielse.

Men i dag, ligesom under Taliban, føler kvinder sig fremmedgjorte, fordi de står over for mandlig dominans og mangel på sikkerhed og sociale og økonomiske rammer at fungere i. Desuden oplever de nu, at deres kultur angribes af en fremmed magt. Deres verden er fyldt med bekymringer, da de sociale betingelser, som eksisterede under Taliban, er i færd med at blive genopbygget og gentaget.

Trods de daglige tragedier ved afghanske kvinder, hvordan de skal kæmpe for deres rettigheder. De afviste de kvinderoller, som Taliban forsøgte at påtvinge dem, og nu afviser de at tilpasse sig til de roller, som invasionsstyrkerne påtvinger dem. På deres egen måde og i tråd med deres egen kultur, religion og etnicitet har de sat sig op mod den sociale kontrol, som familien og samfundet prøver på at påtvinge dem.“

Livet under Sovjet

I bogen undersøger Elehah Rostami-Povey kvindernes rolle og liv under sovjetisk besættelse, borgerkrig og perioden med Taliban styre i årene 1979-2001.

Dernæst ser hun på perioden fra 2001 til i dag, hvor Afghanistan er besat af USA og NATO.
Til sidst følger hun den afghanske flygtningestrøm videre til Iran, Pakistan, USA og England. 7 millioner afghanere lever stadig i landflygtighed.

Det er en spændende, opmuntrende og overraskende beretning. Igen og igen overraskes man over, hvor stærke, opfindsomme og ukuelige de afghanske kvinder er i deres kamp for ligeværd, uddannelse og social tryghed.

Til sidst i bogen citeres en kvinde fra Jalalabad, Hamasa, for at sige;

“Kvinders rettigheder og demokrati kan ikke importeres til Afghanistan.

Vi må gøre det i overensstemmelse med vores afghanske normer og værdier, ellers vil de miste deres betydning.“

Elahed Rostami-Povey understøtter dette argument i bogens sidste kapitel, hvor hun opfordrer feminister fra den vestlige verden til ikke at underlægge sig en imperialistisk dagorden, men i stedet lytte til afghanske og muslimske kvinders erfaringer og respektere, at de kæmper for kvinders rettigheder på grundlag af den situation, de står i.

Elaheh Rostami-Povey understreger, at der er al mulig grund til at gå positivt med i den kvindekamp, som foregår overalt i den muslimske verden. Den er overset og undervurderet. Også på det punkt er Elaheh Rostami-Poveys bog, Afghan Women, et godt sted at starte.

Elaheh Rostami-Povey:
Iransk/britisk antropolog og underviser på School og African and Oriental Studies, University of London. Hendes studier fokuser på kønspolitiske studier i Iran og Afghanistan.

Hun er forfatter til “Women, Work and Islamism: Ideologi and Resistance in Iran“ og “Afghan Women“ Udgivet på Zed Books, London.

Begge bøger kan købes på Danmarks Sociale Forum. Og derefter hos forlaget Modstand.org.

Elaheh Rostami-Povey deltager i Danmarks Sociale Forum, inviteret af Nej Til Krig. Hun vil tale om Afghanistan-krigen sammen med Frank Aaen, MF for Enhedslisten. Det sker lørdag kl. 13.30-16.00

Herudover deltager hun i møder i Århus, København og Odense – se www.nejtilkrig.dk


Se også:
SAA 272: USA har bragt fundamentalismen tilbage til Afghanistan

Flere artikler fra nr. 272

Flere numre fra 2007

Se flere artikler om emnet:
Afghanistan

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 3341 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside