Socialistisk Arbejderavis
Nr. 273 – 11. oktober 2007 – side 52
Valgtillæg: Ny(liberal) Alliance
Et af de helt store spørgsmål ved valget er uden tvivl, hvilken rolle Naser Khaders parti, Ny Alliance, kommer til at spille fremover.
Hvis man håber eller tror, at Ny Alliance kommer til at dreje dansk politik i mere progressiv retning, så tyder alt på, at man bliver skuffet.
Hvis Ny Alliance får indflydelse på den kommende regering, så bliver det enten i form af støtte til den nuværende VK-regering, herunder accept af Dansk Folkepartis indflydelse. Eller det bliver i form af støtte til en bred regering, der bygger på Socialdemokraterne, De Radikale samt De Konservative.
Begge regeringer kommer til at føre en klart borgerlig politik.
Ny Alliance slog sig op på at ville føre en ny form for politik, som er mere human – og først og fremmest krævede man stop for Dansk Folkepartis indflydelse.
Men der gik ikke lang tid, før Naser Khader fortalte, at det nye parti ville samarbejde med alle – herunder også Pia Kjærsgaard. I virkeligheden har Naser Khader og Pia Kjærsgaard da også meget tilfælles selv i indvandrerpolitikken – begge deler indvandrere og muslimer op i de gode, højtuddannede og velintegrerede, som man godt kan lide, og de dårlige, som lever på bunden af samfundet, og som ikke vil opgive deres religion.
Ny Alliances indvandrerpolitik kom til test, da man opstillede Jørgen Poulsen, generalsekretær for Røde Kors. Han udtalte, at man af humanitære grunde burde give permanent opholdstilladelse til de afviste irakiske asylsøgere, som den irakiske regering nægter at modtage. Straks for partiledelsen ud og bankede Jørgen Poulsen på plads og slog fast, at der højst kunne blive tale om midlertidig opholdstilladelse.
Ny Alliances borgerlige profil er tydeligst på skatteområdet. Partiet vil have skattetrykket ned fra de nuværende knap 50 procent til 40 procent. ”De fattige bliver ikke rigere af, at de rige bliver fattigere,” er argumentet fra Anders Samuelsen, en af partistifterne.
Men det kommer jo an på, hvordan man bruger de penge, som man tager fra de rige. Man kan dog slå fast, at velfærden kun kan betales på en af to måder: Enten betales de via det offentlige, dvs. over skatten. Eller også skal de finansieres gennem brugerbetaling.
Erfaringen fra andre lande, der har sænket skatterne for de rige – fx USA og Storbritannien – er, at goder som uddannelse, børnepasning, hospitaler, pensioner, kollektiv transport i stigende grad finansieres gennem brugerbetaling.
Det skaber en situation, hvor de offentlige velfærdsydelser kun benyttes af de fattigste i samfundet og derfor kun lever op til meget dårlige minimumsstandarder. De rige kan derimod vælge mellem et rigt udbud af private børnehaver, skoler og hospitaler.
Det er godt, hvis Ny Alliances indtog i dansk politik kan betyde, at Dansk Folkeparti sættes uden for indflydelse. Men det vil kun være en begrænset sejr – Venstre har for længst gjort islam-hetz til en grundpille i sin politik. Alternativet til den nuværende regering ligger ikke i at spekulere over nye bogstavkombinationer, der måske kan splitte regeringen, men i at styrke venstrefløjen så meget, at de borgerlige partier – herunder Ny Alliance – sættes helt uden for indflydelse.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe