Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 276 – 20. februar 2008 – side 52

Tillæg

Giv USA et nyt Vietnam

Jakob L. Krogh

“A balance of power that favors freedom” var Condoleezza Rice’s overskrift, da hun i 2002 skulle begrunde krigen imod Afghanistan og USA’s nye offensiv i Mellemøsten.

Det var en offensiv der betød besættelse af to lande og fortsat støtte til diktatorerne i bl.a. Pakistan og Egypten. Metoder, der tydeligt slog fast, at USA’s offensiv skulle skabe frihed for amerikanske virksomheder og sikre adgang til billig olie.

Olieprisen i dag er 4 gange prisen i september 2001. Musharraf i Pakistan og i Mubarak i Egypten er fanget mellem et folkeligt ønske om demokrati og USA’s krav om støtte.

I Irak er modstanden mod besættelsen stærk og i Afghanistan vokser NATO’s problemer.

Den frihed som Condolezza Rice påstod hun ville skabe findes ikke, fordi magtbalancen i Mellemøsten ikke tillader USAs absolutte dominans.

Til gengæld er et nederlag til USA (og dermed Danmark) en forudsætning for at skabe reel frihed – ikke for virksomhederne, men for almindelige mennesker.

Som i Vietnam kan kun en kombination af modstand i Vesten og i Mellemøsten stoppe krig og besættelse – og skabe frihed og demokrati.

I Danmark kunne socialister ikke finde på at stille krav om, at deltagere i demonstrationer mod krig og besættelse havde den samme demokratiforståelse som os, eller var enige i vores kønspolitik.

Derfor skal vi helle ikke stille den slags krav for at støtte de mennesker i Mellemøsten, der sætter livet på spil i kampen mod besættelse og diktatur.

Både i Danmark og Mellemøsten skal vi gå sammen med dem der vil kæmpe og samtidig argumentere for socialistisk politik.

Læs tillægget i PDF-format

Flere artikler fra nr. 276

Flere numre fra 2008

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 2244 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside