Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 277 – 27. marts 2008 – side 2

Det mener vi

Stop volden

Kviv-overfald. Kriminel lavalder. Vold. Bander. Overvågning. Fodlænker. Stramninger. Straf. Hårdere indsats. Visitationszoner. Konsekvens.

Det er stort set umuligt at tænde for tv’et eller åbne en avis i disse dage uden at blive bombarderet med mindst et par af ovenstående buzzwords. Man skulle tro at Danmark pludselig var blevet et meget farligt sted at færdes. Og de borgerlige politikere og medier kører nærmest på autopilot. Der må straf, overvågning og mere politi til. Og hvis det ikke hjælper? – hvad så med lidt straf, overvågning og politi? Og endelig må man frem med nye lovændringer – så vi kan få endnu mere straf, overvågning og politi!

Debatten er absurd på mange måder. For det første fordi billedet af den stigende vold ikke passer. Faktisk falder antallet af overfald og voldshandlinger. Antallet af Knivoverfald er for eksempel svagt faldende eller i hvert fald ikke stigende. Og antallet af unge der går med kniv bliver færre. Men det er rigtigt at den vold der finder sted tilsyneladende bliver grovere. Spørgsmålet er så hvorfor volden er der og hvad der kan gøres for at forhindre den. Og det er her at det for alvor bliver absurd.

Alle erfaringer med overvågning viser at det ikke nytter, men bare flytter volden og røverierne til andre steder. Visitationszoner hjælper heller ingen ting, med er blot med til at irritere og skræmme de mennesker der bor i området.

Hårdere straffe og sænkning af den kriminelle lavalder er også en blindgyde. Frihedsberøvelse, uanset om det foregår i et rigtigt fængsel eller ej, er næsten en garanti for en fortsat kriminel løbebane. Alle fagpersoner er enige om at samfundstjeneste kombineret med psykologisk/pædagogisk behandling, virker langt bedre hvis man vil have de unge væk fra kriminalitet.

Vold og kriminalitet skyldes marginalisering, magtesløshed og social eksklusion. Under nyliberalismens angreb på velfærden og voksende ulighed i samfundet er det ikke mærkeligt at vi også oplever en forværring af voldshandlinger. Desværre. Det er en meget logisk konsekvens af et samfund der i stigende grad bliver socialt ulige.

Og dermed kan vi desværre også forstå hvorfor politikere og borgerlige kører deres “hårdere-straffe-og mere-polit“ –svadaer af hele tiden. Når det er politisk forbudt at antaste den nyliberale økonomi, så bliver det overladt til Politiet at løse de sociale og politiske problemer. Hvad de selvfølgelig ikke kan. Så har det i øvrigt yderligere den effekt, at folk i stigende grad bliver utrygge og bange for hinanden. Volden bliver mere italesat, og kravet om yderligere straf og politi kan gentages med fornyet styrke.

Og så er det jo meget smart for Anders Fogh, Lene Jespersen og co, at det er vold de skal snakke om, og ikke fx den manglende vilje til at gøre op med den systematiske underbetaling af de offentligt ansatte, samtidig med at politikerne sjovt nok, synes der stadig er råd til at forgylde de rigeste 10-30 procent af befolkningen endnu mere via skattelettelser.

Vanviddet må stoppes. Kræv volden stoppet og velfærden tilbage – vælt Fogh!

Se også:
SAA 277: Demo og støttefest: Må man lige ha lov at være her?!

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 277

Flere numre fra 2008

Siden er vist 2755 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside