Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 281 – 22. august 2008 – side 4

Racisme – kapitalismens dårlige samvittighed

Kristina Vinci

Racisme er ikke længere baseret på biologi, men på kultur og religion. Det er dog stadig racisme, og det er stadig kapitalismens mægtigste våben i den konstante jagt på ressourcer, billig arbejdskraft og profit.

Muslimer

Jyllands-Posten i sin leder den 8. juni 2005: “Det er ikke alle muslimer, der er terrorister, men alle terrorister er muslimer”.

 

Racismen voksede frem i takt med kapitalismen som et middel til at retfærdiggøre profitjægernes brutale udnyttelse af arbejdskraft. Argumenter om lidet intelligente neandertalere gjorde det acceptabelt at købe og tilbageholde disse undermennesker som slaver – ligesom race-argumenter under Hitlers styre retfærdiggjorde mordene på omkring 6 millioner jøder.

Selv om disse eksempler måske virker ekstreme, er det skræmmende tæt på den virkelighed, vi ser i dag. I antiterrorens navn bekriger vi islamiske stater og retfærdiggør de mange civile tab, som unægteligt følger med. Overalt synes politikere og medier at så frygt blandt befolkningen for “islamisme“, “terror“ og “rabiate muslimer“.

Eksempelvis skrev Jyllands-Posten i sin leder den 8. juni 2005: “Det er ikke alle muslimer, der er terrorister, men alle terrorister er muslimer“. Det er således blevet acceptabelt at mistænkeliggøre – ja, ligefrem dræbe – muslimer, da de alle pludselig er potentielle terrorister.

Et blindt folk

Racismens argumenter er altså ikke længere baseret på raceforskelle, men i stedet på kultur og religion. Disse faktorer fremstilles imidlertid som lige så uforanderlige og uoverkommelige problemer, så selv om argumentet måske virker mere rationelt end i tidligere dage, er essensen af det så tåbelig som altid. Og lige så farlig som altid.

Det, der sker, er nemlig, at grænsen for, hvad man kan tillade sig at gøre og sige, bliver skubbet længere og længere ud. Det så vi blandt andet med danske lovforslag og –ændringer såsom 24-årsreglen, “krigen mod terror“, Muhammed-krisen og Asmaa-debatten. Langsomt opbygges og udvides en diskurs, som gør os blinde for det uretfærdige og forkerte i det, der foregår.

Beviset på det kom senest med regeringens reaktion på EF-domstolens kendelse, der reelt set underminerer den danske udlændingelovgivning. Vi, som ellers er så hurtige til at prædike menneskerettigheder og demokrati over for alle andre – vi er nået dertil, hvor vi hverken kan eller vil se, når den er gal med netop disse værdier i vores egen andedam.

Historien muterer

Jeg hørte for nogle år siden en holocaustforsker udtale, i forbindelse med Europas højredrejning, at “historie gentager sig ikke, men muterer“. Og det er præcis det, der sker med racismen. I dagens Danmark og resten af vesten ville det aldrig gå an at argumentere ud fra et biologisk, racemæssigt synspunkt. At argumentere på baggrund af kultur og religion betragtes til gengæld som rationelt, intellektuelt og helt naturligt.

Men frygt, had og diskrimination er stadig det samme, uanset hvor fin indpakningen er. Racisme er fortsat kapitalismens bedste våben i kampen for maksimalt udbytte, når de grove udnyttelser, ydmygelser, diskrimineringer og drab skal retfærdiggøres. Muslimernes største fejl og forbandelse er nemlig, at de bor i områderne med de største olieressourcer.

Hvorfor venstrefløjen

Nogle vil måske undre sig over, hvorfor venstrefløjen skal gå ind i kampen mod islamhetz, når nu religion igennem den røde historie har været lidt af et fy-fy ord. Og uanset om man mener, at tørklæder bør være et frit valg eller ej, er svaret simpelt: Fordi det er stik imod socialismens ånd at diskriminere og derved skabe en samfundets underhund. Og fordi vi tilsyneladende er de eneste, der ikke er blevet revet med af politikernes og mediernes diskurs.

Selvfølgelig skal vi ikke forsvare religiøs fanatisme – det siger sig selv. Men vi skal for alt i verden fortsætte og styrke kampen mod ulighed i samfundet!

Læs mere i ISU’ pjece om racisme og islamhetz

Se også:
SAA 281: Hvorfor er det et problem at ægtefolk kan flytte sammen?
SAA 281: Aggressive racister i Århus

Flere artikler fra nr. 281

Flere numre fra 2008

Se flere artikler om emnet:
Racisme

Se flere artikler af forfatter:
Kristina Vinci

Siden er vist 2732 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside