Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 282 – 2. oktober 2008 – side 4

Budgetforlig København

Man skulle næsten tro, det var løgn!

Klaus B. Jensen

Man skulle næsten tro, det var løgn, men den er skam god nok. Københavns socialdemokratiske overborgmester Ritt Bjerregaard har indgået budgetforlig med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Det meget omdiskuterede budgetforlig i Københavns Kommune giver skattelettelser til københavnerne på 0,2 %, hvilket rundt regnet svarer til 30 kr. ekstra om måneden. I alt gives der skattelettelser for 145 millioner kroner, cirka det samme beløb skal der spares på velfærd.

“Ritt lovede politibetjenten, sygeplejersken, læreren og pædagogen en billig bolig. Nu får de i stedet en skattelettelse på 30 kroner pr. hoved. Til gengæld skal de betale 187 kroner ekstra om måneden for at få passet deres børn i en daginstitution med nedskæringer,“ siger SF’s børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard til budgetforliget.

For det er ikke kun lut og lagkage – med skattelettelserne følger nemlig en lang række besparelser på børn og unge-området og især på det sociale område.

Enhedslistens socialborgmester Mikkel Warming er heller ikke begejstret: “Når man bruger over 140 mio. kr. sammen med VKO på skattelettelser, så betyder det ringere velfærd for københavnerne. Handicappede københavnere, børn i daginstitutioner, skoler og fritidshjem får ringere forhold næste år. Løfterne om flere cykelstier og grønne områder brydes, mens nødvendige pladser til handicappede udskydes.“ Budgetforliget i København har skabt genklang helt ind på Christiansborg, hvor Villy Søvndal beklagede sig over, “at Ritts røde skole kun var snak og nu viser sig at være sort skole“ – med skattelettelser frem for bedre skoler, bedre ældrepleje og andre tiltag, som københavnerne sukker efter.

Ritt hjalp Fogh

Socialdemokraterne har haft de mest absurde argumenter for netop at understøtte forliget med Fogh & VKO: Anne Wang, politisk ordfører (S), udtalte på et pressemøde, at Socialdemokratiet havde lavet et rødt forlig med de borgerlige – det handlede ikke om bogstavkombination, men om resultater.

Men bag det politiske spin er det, der står tilbage, at Ritt hjalp Fogh og svigtede byens børn, byens svage og byens ansatte med sit forlig med VKO. Ritt havde en enestående mulighed for at vise vejen ved i et samarbejde med De Radikale og venstrefløjen at gennemføre et økonomisk løft for de dårligt stillede og velfærden.

I stedet valgte hun skattelettelser frem for kommunal velfærd – et skridt nærmere en kommunal minimalstat. Forliget vil styrke de borgerlige både på rådhuset og på Christiansborg. Forliget understøtter også den ideologi, som er årsag til markedsgørelsen, brutaliseringen og nedslidningen af velfærdssamfundet, nemlig nyliberalismen.

Men hvordan er det kommet så vidt? Først og fremmest fordi Ritt er et magtmenneske, der ikke skyr nogen midler for, at projektet Ritt skal lykkes. Hendes projekt er vigtigere end det at få væltet Fogh, sikre bedre forhold for byens børn, byens svage, byens handicappede og byens ansatte.

Men hun havde også læst den politiske situation ganske godt. Ritt viste, at mobiliseringen blandt det pædagogiske personale og forældrene ikke var lige så succesfuld som sidste år.

Flere politiske kommentatorer kalder også Ritts budgetforlig en politisk genistreg. Forsker i kommunalpolitik ved Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch siger til Information: “Det allerbedste havde selvfølgelig været det brede politiske forlig med fra højre til venstre, for så havde hun afvæbnet alle. Det næstbedste var at lave forlig med højrefløjen. På den måde har hun afvæbnet hovedmodstanderne ved valget næste år, nemlig den borgerlige opposition. Nu kan de ikke kritisere borgmesteren for, at det er den forkerte politik, der bliver ført. De kan ikke sige, at de ville gøre det anderledes, når de selv har været med til at lave budgetterne for 2009.“

Valgkampen er i gang

Spekulationer om valgkamp, politiske genistreger, spin og internt fnidder hjælper ikke Københavns børn, unge, ældre og handicappede – hvis velfærd bliver forringet med budget 2009. Derfor er det vigtigt, at modstanden bliver så stor som mulig. Sidste år satte pædagoger og forældre fællesskabets styrke i spil og flyttede bjerge, massive besparelser blev taget af bordet. Det er på tide at forberede kommunalvalget 2009 og sikre, at en folkelig mobilisering presser primært Ritt og Socialdemokratiet til en velfærdsdagsorden.

DEMONSTRATION

9.oktober fra 15.30 – 17.00.
Rådhuspladsen, København

Ja til velfærd
- nej til skattelettelser

se mere på www.lfs.dk

Se også:
SAA 282: Budgetforlig: Gør som i Randers
SAA 282: Budgetforlig: Nedskæringerne fortsætter i Århus
SAA 282: Budgetforlig: Enhedslisten i Odense sagde nej

Flere artikler fra nr. 282

Flere numre fra 2008

Se flere artikler af forfatter:
Klaus B. Jensen

Siden er vist 2562 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside