Socialistisk Arbejderavis
Nr. 282 – 2. oktober 2008 – side 6
Social ulighed og sundhed
Cecilie Risager Pedersen
Ny rapport fra FN’s sundhedsorganisation WHO slår fast at uligheden øges på verdensplan. Det gælder forskellen mellem rige og fattige lande. Og det forskellen mellem rige og fattige internt i landende – også i den rige del af verden.
Fattigdom betyder ikke bare færre penge. Det betyder også dårligere helbred, med øget sandsynlighed for alvorlige sygdomme og tidligere død.
Fx kan en mand fra et fattigt kvarter i Glasgow (Skotland) forvente en kortere levetid end middellevetiden for en Indisk mand.
Også i Danmark spiller fattigdom en stor rolle for hvor syge vi er, viser en ny omfattende undersøgelse foretaget af Region Hovedstaden.
De fattigste og dem med kortest uddannelse i hovedstadsregionen har 3 gange så stor risiko for hjertesyggdomme som de rigeste og højest uddannede i regionen. Læs mere i Dagbladet Arbejderen.
Levealderen varierer også. Det viste en stor undersøgelse foretaget med data fra 1990’erne. Middellevetiden for en mand der bor på indre Nørrebro, Enghave, eller vesterbro er mellem 64 og 66 år, mens en mand der bor på Østerbro, i Vanløse eller Indre By kan forvente at blive mellem 70 og 72 år.
De tilsvarende tal for kvinder er henholdsvis 72-74 år mod 77-79 år. De præcise tal for i dag kendes ikke, men udviklingen har næppe gjort ligheden større.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe