Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 285 – 17. januar 2009 – side 7

Opbyg Nej til krig. Der er ...

Brug for en fælles antikrigsbevægelse

Jesper Juul Mikkelsen

2009 startede med demonstrationer over hele landet, imod massakren i Gaza. Hvis vi ser på demonstrationerne i København bliver det tydeligt, at der er stærkt brug for en fælles antikrigsbevægelse som Nej til krig.

Den største demonstration som indtil nu har været imod Israels angreb, var demonstrationen 3. januar organiseret af Gaza-initiativet, som er en gruppe på Facebook. Demonstrationen var præget af mange palæstinensiske flag og kampråb på arabisk, men også en hel del indfødte danskere, som var mødt op som enkeltpersoner. Derimod glimrede venstrefløjen ved sit fravær. Enhedslisten og SF havde besluttet ikke at møde op som organisationer!

Den 4. januar havde den yderste venstrefløj organiseret demonstration, da Israel startede landkrigen. 500 mødte op ved den israelske ambassade. Selv om demonstrationen var indkaldt med meget kort varsel, var vi flere der havde følelsen af at denne demo kunne havde været meget større.

Der har derudover været en del næsten rene palæstinensiske eller rene muslimske demonstrationer, næsten uden deltagelse af etniske danskere. Denne opsplitning er et kæmpe problem for krigsmodstanden.

På demonstrationen for et anstændigt Danmark den 10. januar, som meget passende fandt sted på Pia Kærsgårds 25 års jubilæum var 6.000 mødt op. Stemningen var klart imod regeringens racisme, og de største bifald kom, da der blev talt imod krigen i Afghanistan. Løbesedler imod Israels krig gik som varmt brød., men igen var den organiserede venstrefløj fraværende, og demonstrationen var samtidig helt etnisk dansk.

Islamofobiens klamme skygge

Dette viser os på den ene side, at vi har store problemer på venstrefløjen, når man ikke kan finde ud af at gå sammen med muslimer i fælles demonstration. Det er et udtryk for islamofobiens klamme skygge, som har sneget sig ind på venstrefløjen.

Man kunne jo spørge om de samme venstrefløjsfolk ikke nok ville gå i demonstrationen, hvis det var en kristen præst, der var imod krigen.

På den anden side viser eksemplerne, at det er meget let at lave demonstrationer imod Gaza-krigen. Vi skal udnytte denne vrede og energi til at bygge for fremtiden.

Hvis vi under denne Gazakrig havde haft en stærk antikrigsbevægelse, så ville vi kunne have reageret meget hurtigere og meget mere slagkraftigt. Vi ville kunne havde presset Enhedslisten, SF og Socialdemokatiet til at være meget mere markante og meget mere synlige. Og vi kunne í sidste ende skade Fogh-regeringen seriøst med deres klare støtte til Israel.

Ikke den sidste krig

Alle som er aktive imod Gaza krigen ved at dette ikke er den sidste krig, vi kommer til at slås imod. Alle er sikre på at det kun er et spørgsmål om tid før USA, Israel eller Nato angriber igen. Derfor er det vigtigt sammen at diskutere, hvordan vi forbereder os sammen til de kommende kampe.

Vi skal udnytte at mange er kommet op af stolene under Gaza krigen. Og vi skal argumentere for at Gaza krigen er en del af “krigen imod terror“, som er det banner, alle krige kæmpes under i den moderne imperialisme.

Antikrigs bevægelsen skal have som mål at blive meget stor, den skal kunne sætte dagsorden, og den skal have som mål at vælte Fogh.

Men stor betyder ikke politisk vag. Det betyder derimod, at vi både sikrer bredde på den ene side og radikalitet på den anden. Vi skal kunne rumme muslimer, kristne, reformister og mødre, som er imod at sende deres sønner i krig. Men vi skal også kunne rumme de stemmer, som ønsker sejr til modstanden og nederlag til vores egne magthavere.

En vigtig opagave for socialister er at sikre en sådan bevægelse kommer op at stå, hvor bredden og radikaltet ikke er hinandens modsætning men er med til at styrke hinanden.

Vi ønsker at give magthaverne rundt om i Europa de samme problemer over deres krig i Afghanistan som Bush-administrationen fik over Irak. Vi skal sammen kræve Israel ud af Gaza og Danske tropper hjem fra Afghanistan.

Se også:
SAA 285: Permanent krig kræver permanent modstand

Flere artikler fra nr. 285

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Krigsmodstand (DK) 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 3275 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside