Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 286 – 12. februar 2009 – side 2

Optrap den anti-racistiske kamp i Århus

Jesper Høi Kanne

Efter den seneste tids nazi-overfald i Århus, og modstanden mod disse, er det på tide at optrappe kampen for et Århus fri for nazister.

For første gang i lang tid har vi haft en periode, hvor nazisterne i White Pride og Vederfølner har været relativt pressede. Vederfølner blev afsløret i pressen, som havende en næsten identisk medlemsskare med White Pride, og dermed røg naziernes forsøg på at skabe sig en “pæn“ frontorganisation på gulvet. Efter at politiet, efter flere års mangel på indgriben overfor nazi-overfald, har skiftet kurs, har flere af nazisterne også modtaget voldsdomme.

Endeligt arrangerede Anti-racistisk Netværk Århus to af de bedste og største demonstrationer i længere tid, d. 11. okt. 2008, og en måned efter, krystalnats-demonstrationen. Især demonstrationen d. 11. okt. var god, da nazisternes forsøg på at angribe den fejlede. Ca. 800 mennesker mødte op, på trods af en skræmmekampagne dagene forinden fra Jyllandspostens side.

Men på grund af deres nederlag er nazisterne så desperate efter at vise sig, at de fortsætter overfaldene på venstreorienterede unge og andre, ind i 2009. Fængslede nazister kommer også ud på et tidspunkt, og vi kan derfor ikke sige, at de er afgørende svækket.

Det betaler sig at være ambitiøse

Derfor er tiden ikke nu til, at vi i den anti-racistiske bevægelse, står alt for stille. Derfor skal der fx klart advares mod, at vi lader os nøje med pressestrategi som en dominerende kampform. Vi skal klart bruge det gode ry, vi har fået, men meget af det ry stammer fra den fredelige demonstration den 11. okt.

Det betyder, at vi må søge at gentage sådanne markeringer og være bevidste om, at vi også sagtens kan få mange flere århusianere til at protestere mod nazisme og racisme.

Det er sigende at den nuværende periode, hvor nazierne har været pressede, kom efter at det største antal mennesker, der har protesteret mod dem længe, var forsamlet. Det sidste års tid har vi set en opblomstring af aktivitet i den anti-racistiske bevægelse i Århus, og det har været en fryd at se.

Men samtidig må vi regne lidt på begivenhederne og sige, at det kun har været muligt at arrangere ca. én større aktivitet pr. halvår og ikke særligt mange aktiviteter i mellemtiden, der ikke var mere socialt anlagte.

Vi har brug for et mere kontinuerligt pres på nazierne, og brug for i fællesskab at udvikle en seriøs strategi for at nå bredere ud til flere, især unge, århusianere der burde være aktive anti-racister.

Se også:
SAA 286: Århus giver racismen Det Røde Kort: Politik og bold – uden racisme og vold

Flere artikler fra nr. 286

Flere numre fra 2009

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Høi Kanne

Siden er vist 2157 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside