Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 286 – 12. februar 2009 – side 2

Etiopien på vej ud af Somalia

Den 15. januar forlod de sidste etiopiske styrker den somaliske hovedstad, Mogadishu, efter godt to års besættelse og modstandskamp.

Tusinder af jublende mennesker samledes efter fredagsbønnen den 16. januar og fejrede sejren over deres etiopiske modstandere på Mogadishus stadion, hvor de etiopiske tropper hidtil har haft en hovedbase.

Dette er et stort nederlag for USA, som i slutningen af 2006 fik sin allierede, Etiopien, til at invadere Somalia.

Men det er næppe slut for lidelserne for den somaliske befolkning. Med bestikkelse og svindel har USA fået installeret endnu en “overgangsregering“, ligesom tropper fra Den afrikanske Union endnu terroriserer dele af Somalia.

Bush’s 3. front

Krigen i Somalia er med rette blevet kaldt “den 3. front“ i USA’s kamp om kontrollen med Mellemøsten. Desværre med langt mindre opmærksomhed end Irak og Afghanistan.

Landets placering på Afrikas Horn og ved indsejlingen mod Suez-kanalen gør det strategisk interessant for enhver stormagt, der vil kontrollere Mellemøsten.

I 2006 var det lykkedes Unionen af Islamiske Domstole (UID) at få skabt en vis stabilitet. Siden 1969 havde Somalia lidt under skiftende stormagts-støttede diktatorer og under borgerkrige, som spillede på gamle modsætninger mellem Somalias klaner.

Men i december 2006 invaderede en USA-bevæbnet etiopisk Somalia og indsatte en FN-støttet “overgangsregering“.

UID blev i første omgang militært knust af den veludrustede etiopiske hær. Men som Bush oplevede i Afghanistan og Irak er det én ting militært at knække en modstander, men noget helt andet at få kontrol over landet.

Nederlag

Somalia oplevede en humanitær katastrofe og det etiopiske terrorregime betød, at mange igen tilsluttede sig UID.

Det er betegnende, at USA, ligesom i Afghanistan, lovede økonomisk hjælp, men aldrig opfyldte løftet.

Midlerne til at få kontrol var igen alliancer med klanledere, ligesom Etiopien mange gange har bombet markedet i Mogadishu som straf for UID’s angreb. Den sport har udenlandske tropper fra Den afrikanske Union også deltaget i.

I løbet af 2008 fik UID kontrol over større og større dele af Somalia, og i december måtte Etiopien erklære, at de ville forlade Somalia.

Men USA har ikke ligget på den lade side. Man har fået “valgt“ en ny præsident, Sheik Sharif Ahmed – bl.a. ved at udvide parlamentet (uden valg) med 200 af hans støtter.

Samtidig er man ved at finde nye udenlandske tropper til at invadere landet.

Fogh støtter diktator

Det hele foregår naturligvis med Fogh-regeringens støtte. Så sent som i november besøgte Anders Fogh Etiopiens hovedstad, Addis Abeba og udtalte, at den etiopiske diktator Zenawi skulle hjælpes i sin kamp for at dæmme op for islamisterne i Somalia. “Ellers bliver Somalia til et nyt Afghanistan“.

Trods gentagne brud på menneskerettigheder, tortur, drab, forfalskede valg, nedskydninger af fredelige demonstranter, grov undertrykkelse af de fleste nationer i Etiopien med meget mere, så fortsætter den vestlig støtte til en af Afrikas mest brutale diktatorer.

Hvad betyder “et nyt Afghanistan“? Ligesom med det rigtige Afghanistan er det USA og dets allierede, der skaber det. Begge steder har befolkningerne erfaret, at når USA og dets allierede får øje på et land, så betyder det krig, undertrykkelse og sult.

I øjeblikket ser USA ud til at være ved at miste sin 3. front. Hvis UID er i stand til at holde de udenlandske tropper ude, er det et vigtigt første skridt fremad – ikke kun for somalierne, men for alle modstandere af USA’s krig mod Mellemøsten.

Se mere på www.intersol.dk, hvorfra en del information til denne artikel er hentet.

Flere artikler fra nr. 286

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Somalia

Siden er vist 2450 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside