Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 291 – 18. september 2009 – side 5

Politiet og de venstreorienterede “lømler“

Jesper Juul Mikkelsen + Lisa M. Ødegaard

Justits-Brian er i gavehumør og har lanceret en ny pakke – lømmel-pakken. Jesper Juul Mikkelsen og Lisa Marie Ødegaard ser her nærmere på Brians gave, der ikke er af den bløde slags.

Politiet har siden 1. januar 2008 haft peberspray som en del af deres udrustning. Pointen hermed er ikke våbnets nyhedsværdi, men derimod at vise, hvad der sker, når politiet får et nyt magtmiddel.

Det blev lanceret som et alternativ til pistolen, men er i dag et hyppigt brugt våben, selv om det kan have alvorlige konsekvenser for folks hornhinder og for folk med astma.

Eksemplet viser med al tydelighed, at når først politiet får åbnet en dør til en ny beføjelse, der i udgangspunktet kun skal bruges til noget ganske specifikt (i dette tilfælde som erstatning for pistolen), vil denne nye magt hurtigt blive en normal del af politiets praksis – også selv om vi bliver forsikret om det modsatte.

Lømmelpakken flytter grænsen igen

Med den såkaldte “lømmelpakke“ vil et samlet folketing på nær Enhedslisten tidoble bøden for at deltage i en “ulovlig“ demonstration til 6.000 kr., og hvis man overtræder maskeforbuddet, kommer det til at koste 10.000 kr.! Man kan jo spørge, hvad en “ulovlig“ demonstration overhovedet er?

Er vi ikke sikret forsamlingsfrihed via grundloven? Og for at citere Lene Espersen: “Lov er lov og lov skal holdes?“

Nej, sådan er det ikke helt, for det er nemlig udelukkende politiet, som bestemmer, hvornår der er tale om en ulovlig demonstration. Og hvis du skulle være i tvivl, er det også op til politiet at vurdere, om du er maskeret – eller på vej til at blive det!

Det danske politi er inde i en periode med eksplosivt vokseværk, både når vi ser på deres våben, deres juridiske spillerum og den politiske opbakning.

Politiet som ideologisk spiller

De mere direkte demonstrationsformer er de sidste par år blevet bevidst ikke-voldelige. Alligevel vokser politiets og mediernes fremstilling af demonstranter som voldstørstige stenkastere.

Aktioner som G13, Luk Lejren og rydningen af Brorsons Kirke var alle sammen proklameret som fredelige aktioner og var højst vellykkede i den forstand.

Alligevel har historierne i medierne været flaskekast, modsættelse af anholdelse og sortklædte autonome. Det seneste eksempel på dette sås efter rydningen af Brorsonskirken, hvor overskriften lød: “Gadekampe på Nørrebro“, selv om de eneste, der var voldelige, var politiet.

Konsekvensen af dette ensidige mediebillede bliver, at de flere tusinder demonstranter, som går på gaden, ikke bliver nævnt. Demonstranterne bliver derimod dæmoniserede. Sagen, folk er på gaden for, bliver negligeret.

Politiløgnene og mediefordrejningen har hos dele af befolkningen skabt en nærmest automatisk opbakning til flere magtmidler som fx. peberspray og vandkanoner.

Stikkervirksomhed eller skræmmekampagne?

Det sidste skud på stammen er politiets opfordring til 1000 borgere om at være politiets øjne og ører op mod Klimatopmødet i december. Hvis denne stikkervirksomhed bliver et fast inventar i politiets arbejde (ligesom pebersprayen), kan det have uhyggelige perspektiver for fremtiden – for hvem er ven og hvem er spion?

Men om rekrutteringen af 1000 meddelere vil kunne give politiet vigtig information om, hvad der vil foregå i december, er nok tvivlsomt. Denne stikkervirksomhed er derimod med til at forstærke skræmmebilledet. Det fortæller folk, at de, der demonstrerer, ikke er en del af demokratiet, men at de er “lømler“, som der skal holdes øje med. Den nye “Lømmelpakke“ reducerer demonstranter til “rebels without a cause“ og ballademagere.

Alt dette gør, at mange af de mennesker, der havde tænkt sig at deltage i fredelige demonstrationer, bliver skræmt fra at udøve deres lovlige demokratiske ret. Denne knægtelse af vore demokratiske rettigheder bliver sandsynligvis vedtaget sammen med dele af venstrefløjen.

Hvad sker der for jer i SF? I stiller ukritisk op bag skræmmekampagnen – I har da trods alt selv været på gaden engang. Ses vi ikke på gaden til december?

Billedtekst:
Hvem er lømlerne?

Se også:
SAA 291: Stop chikanen

Flere artikler fra nr. 291

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
COP-15
Politiet

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen
Lisa M. Ødegaard

Siden er vist 1693 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside