Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 291 – 18. september 2009 – side 5

Afghanistan

Begrundelserne for krigen falder sammen

Alex Callinicos

En stor bid af den allerede tvivlsomme begrundelse for Vestens militære intervention i Afghanistan er nu kollapset.

Mens den britiske hærs tab i det sydlige Afghanistan voksede i løbet af sommeren, fik vi igen og igen skåret ud i pap af offiecielle talsmænd, at dette var nødvendge ofre for at sikre, at det afghanske folk kunne vælge deres præsident ved et demokratisk valg den 20. august.

Men nu har mistankerne om udbredt valgsvindel til fordel for Vestens yndling, Hamid Karzai, den siddende præsident, nået et højdepunkt. BBC fortalte for nylig:

“Tre ud af fire valgsteder i Babaji i Helmand-provinsen bliver nu undersøgt. Afghanistans valgkommssion har annulleret stemmerne fra en række valgsteder, hvor man har fundet beviser for svindel.“

“Fra de mistænkte valgsteder i Babaji blev der indleveret tusindvis af stemmesedler. Men en valgobservatør fortalte BBC, at på det valgsted, hvor han var udstationeret, mødte højst 15 personer op for at stemme.“

Næsten alle de stemmer, der er ved at blive undersøgt, er stemmer på Karzai. Afsløringerne fremkaldte en noget forbavsende reaktion fra New Labours udenrigsminister, David Miliband: “Dette er et krigshærget land, og jeg vil ikke stille urimelige krav. Jeg taler ikke om frie og fair valg,“ sagde han til BBC.

“For os i Storbritannien er det absolut afgørende, at den nye regering først og fremmest er troværdig, og at den har en klar politik for de tre områder, som afgør Afghanistans fremtid: sikkerhedsstyrkerne, politisk forsoning og opbygning af økonomien.“

Med andre ord er det vigtige ikke, om det afghanske folk får den regering, de stemte på, men om de får den regering, de burde ønske sig – dvs. en regering, som har Vestens opbakning.

Svindel

Det er svært at se forskellen på dette og de undskyldninger for at svindle med valg, som Irans Ahmadinejad eller Zimbabwes præsident Mugabe har stillet op med – selvfølgelig bortset fra, at de to samtidig kommer med vrede, rituelle udfald mod Vesten.

Budskabet fra USA og Storbritannien er klart: Valgsvindel er OK, når det udføres af deres venner.

Hvad der gør Milibands udmelding endnu mere bemærkelsesværdig er, at det er velkendt, at Obamas regering er utilfreds med Karzais korruption og inkompetence.

Alligevel afviste USA’s udsending, Richard Holbrooke, som havde et offentligt skænderi med Karzai for nogle måneder siden, at kræve omvalg.

Dette er et eksempel på den velkendte proces, hvor de imperialistiske magter tages som gidsel af deres egne stråmænd.

Under afslutningen af Vietnamkrigen var det Sydvietnams præsident Nguyen Van Thieu’s obstruktion, som var den væsentligste forhindring for, at USA kunne nå til en fredsaftale med Nordvietnam. Thieu var helt igennem afhængig af USA’s militære og økonomiske indsats. Men hvis USA havde kasseret ham, ville man samtidig undergrave sin ideologiske retfærdiggørelse af krigen – at forsvare Sydvietnams uafhængighed – og have forårsaget politisk kaos.

Dette gik meget tidligt op for den tidligere amerikanske regering under John F. Kennedy, som i 1963 forsøgte at vælte en tidligere sydvietnamesisk præsident, Ngo Dinh Diem, gennem et attentat.

Det ser ud, som om USA og dets allierede nu på lignende måde er i lommen på skurken Karzai. Men dette er ikke det eneste ekko af Vietnam.

Britiske aviser fortæller, at efter massakren på afghanske civile nær Kunduz ved et luftangreb, som de tyske besættelsestropper havde beordret, udstedte den amerikanske øverstbefalende, general Cal McCrystal, et forbud mod alkohol i sit hovedkvarter.

Ifølge avisen Daily Mail var “staben på hovedkvarteret i Kabul ’enten fulde eller havde for mange tømmermænd’ til at besvare hans spørgsmål“ om, hvad der var sket.

Nato-styrkerne lyder virkelig til at nyde tilværelsen. Man fornemmer en skygge af Apocalypse Now ...

Flere artikler fra nr. 291

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Afghanistan-krig 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Alex Callinicos

Siden er vist 1483 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside