Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 292 – 8. oktober 2009 – side 4

Missilskjoldet taget af bordet (indtil videre)

Filip Ilkowski

Hvordan skal man forstå USA’s beslutning om at annullere den planlagte opbygning af elementer af det såkaldte “antiraketskjold“ i Polen og Tjekkiet?

Beslutningen er et nederlag for de polske myndigheder, selv om de prøver at holde masken. At USA er gået bort fra den tidligere underskrevne aftale viser endnu en gang, at Polen ikke er en tilstrækkelig væsentlig spiller for USA til at de behøver bekymre sig for meget om dette land. Desto mere bør det glæde os, at USA har opgivet planerne om at bygge denne base. “Missilskjold“-projektet, som kun af navn har noget med forsvar at gøre, har i virkeligheden til formål at styrke USA’s geopolitiske position og gøre det lettere for denne stormagt at starte nye krige.

Desværre kan vi ikke bare bruge datidsform, når vi skriver om dette. Det, at de har opgivet bygningen af affyringsbaser for antimissil-raketter i Polen, betyder ikke stop for “missilskjoldet“ og heller ikke for muligheden for polsk deltagelse i projektet. USA overvejer nemlig muligheden for at placere baser med en anden type raketter i Polen – mobile installationer af typen SM-3.

Russisk støtte i Afghanistan

USA’s nye taktik har i høj grad forbindelse med krigen i Afghanistan. Den har til hensigt at forbedre forholdet til Rusland, som fra begyndelsen har været modstander af “missilskjoldet“, og hvis holdning har enorm betydning for krigsførelsen i Afghanistan. Rusland er allerede gået med på at tillade transport af forsyninger til NATO-styrkerne gennem sit territorium, hvilket har reduceret transportomkostningerne betydeligt. Rusland har også stor indflydelse i de tidligere USSR-republikker, som grænser op til Afghanistan.

Ændringen af USA’s planer er også en gestus i forhold til de alliancepartnere i NATO, som har vært negative over for den tidligere versionen af “skjoldet“, idet de har forsøgt at opbygge deres egen geopolitiske position. Obama ønsker nu at påvirke dem til at tage større del i krigen i Afghanistan.

.. og mod Iran

Den taktiske kovending har også forbindelse med ønsket om at sikre større velvillighed fra Rusland, når det gælder indgåelsen af en ny START-aftale om gensidig reduktion af arsenalerne af strategiske atomvåben. Dette har først og fremmest en propagandamæssig betydning i forsøget på at presse Iran til at afstå fra at realisere sit atomprogram. Større velvillighed fra Rusland vil gøre det lettere for USA at forstærke aktiviteten mod Iran.

Det er værd at notere sig, at Obama ikke har udelukket “militær aktion mod Iran“ efter de iranske raketprøveaffyringer i slutningen af september, ud fra tvivl om den fredelige karakter af Irans atomprogram. Og at i Mellemøsten og Sydasien er Israel, Pakistan og Indien allerede i besiddelse af atomvåben – alle disse lande er allierede med USA.

Artiklen er oversat fra avisen Pracownicza Demokracja nr. 122 (Polen), oktober 2009.

Billedtekst:
USA har opgivet planerne det såkaldte “Missilskjold“.

Se også:
SAA 292: På kanten: Jægersag forbløffer kynikere
SAA 292: Fiasko i Afghanistan og politisk krise i USA og NATO-landene

Flere artikler fra nr. 292

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Polen
Tjekkiet
NATO

Se flere artikler af forfatter:
Filip Ilkowski

Siden er vist 1679 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside