Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 292 – 8. oktober 2009 – side 16

Stor norsk mobilisering til klimatopmødet i København

Vegard Velle

70-80 mennesker deltog 1. oktober i et meget vellykket “kickoff“-møde for at mobilisere til den store demonstration i København 12. december, i Norge kaldet Klimamarsjen. Mødet var indkaldt af Norges Sosiale Forum, som samler cirka 50 organisationer.

Kloden bliver kogt

Lederen af Friends of the Earth Norway, Lars Haltbrekken, understregede alvoren:

– Verden har behov for at se en ligeså resolut handling mod klimakrisen, som vi ser mod finanskrisen. Den globale opvarmning fører til at kloden bliver kogt. Vi skal have sænket udledningen her og nu!

Der går ikke en dag uden at medierne skriver om klimakrisen. Også i valgkampen i Norge fik klimaproblemerne meget fokus. Igen og igen bliver klimatopmødet i København trukket frem som en historisk chance til at stoppe den globale opvarmning.

At den globale opvarmning er et stort problem er samtlige politiske partier enige om, med undtagelse af det racistiske og nyliberalistiske Fremskrittspartiet.

Endnu ingen klimabevægelse

Men selv om det ideologiske grundlag for en mobilisering mod klimakrisen er lagt, har vi ikke set nogen stor mobilisering mod klimakrisen endnu. Håbet er, at netop topmødet i København kan rette op på denne mangel.

Der findes en række miljøorganisationer, men der findes ingen klimabevægelse, dvs. en organisering nedefra, som forener miljøorganisationer, fagbevægelse, forskere, NGOer og politiske repræsentanter.

Fagbevægelse og miljøbevægelse

Netop en sådan bevægelse er det, at Norges Sosiale Forum ønsker at skabe. Specielt peger vi på, at arbejderbevægelsen og miljøbevægelsen ikke står på hver sin side af denne kamp, men at vi alle vil rammes af både klimakrisen og økonomiske kriser. Det forudsætter en fælles mobilisering.

Første skridt er at få fem hundrede nordmænd til at deltage i Klimamarsjen 12. desember.

Stort engagement

Mobiliseringen til denne dag er ikke de eneste mobilisering fra Norge. Kirkens Nødhjelp og Fremtiden i våre hender (en miljøorganisation) har fået 1.000 mennesker til at melde sig til en bådtur, som skal være fremme i København den 13. december. Det illustrerer, at der er engagement og muligheder for at mobilisere.

Der bliver også demonstration i Oslo den 12. december.

Vegard Velle er aktiv i Norges Sosiale Forum

Se også:
SAA 292: 24. oktober: 350.org
SAA 292: Demonstrér ved klimatopmødet
SAA 292: Klima: Hvilke krav skal vi stille?
SAA 292: Klimatopmøde: Aktiviteter

Flere artikler fra nr. 292

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Norge
COP-15

Se flere artikler af forfatter:
Vegard Velle

Siden er vist 2153 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside