Socialistisk Arbejderavis
Nr. 294 – 14. januar 2010 – side 13
Klimaforum
Vi må skabe vores eget rum, dagsorden og løsninger
Alexander Lassithiotakis
Socialistisk Arbejderavis har talt med Kristine Holten-Andersen, talskvinde for Klimaforum, og aktiv i Socialt Forum-bevægelsen
Hvem stod bag Klimaforum09?
Det var en gruppe af 30 små danske græsrodsorganisationer, der gik sammen med 70 udenlandske organisationer (hvoraf de største var Via Campesina, Friends of the Earth International og Jubilee South) for at skabe et folkeligt alternativ til COP15. Selvom mange NGO’ere også var inviteret ud i Bella Center, mente vi det var essentielt at skabe et åbent rum hvor alle var velkomne og hvor vi kunne sætte vores egen dagsorden. Fordi klimaproblematikken er for vigtig til at overlade til politikerne og embedsmændene alene.
Hvem mødtes til Klimaforum og hvordan var det organiseret?
På Klimaforum09 kom alt lige fra skraldesamlere fra Mumbai, indianere fra Amazonas til garvede bevægelses folk. Det var et globalt folkemøde, hvor 350 organisationer fra mere end 120forskellige lande var repræsenteret. Forummet bestod af åbne møder – det var et rum hvor alle kunne få mulighed for at arrangere workshops og møder.
Klimaforum09 skilte sig ud. Det var den største civilsamfundsaktivitet i Danmark de sidste 20-30år, og det var helt klart organiseringen og økonomien der gjorde forskellen. Vi fik 8,5 millioner fra Udenrigsministeriet og en kvart million fra Roskilde Fonden. Vi havde en bestyrelse til at forvalte midlerne og vi kunne ansætte et lille sekretariat, til at koordinere indsatsen. Derudover lykkedes vi i at engagere op imod 800 frivillige aktivister.
Hvilket billede tegner Klimaforum af bevægelsen, og hvad kom der ud af forummet?
Det helt specielle ved Klimaforum var vores beslutning om at udarbejde en deklaration. Hvor de Sociale Fora tidligere har været meget påpasselige med at mene noget fælles, har vi nu fået opbygget så meget tillid i de sociale og grønne bevægelser, at vi på Klimaforum09 endte op med at vedtage et banebrydende dokument.
70 organisationer var involveret i at lave udkastet i månederne op til forummet, der blev færdig forhandlet gennem 3 dages åbne plenum møder på Klimaforum. Og selvom jeg frygtede at forskellene og særinteresserne var for store, lykkedes det grundet engagement og dialog at skabe konsensus.
Deklarationen blev underskrevet af 500 organisationer fra over 100 forskellige lande frem til fredag den 18.dec. Det skabte en fantastisk positiv energi på forummet. Denne energi er karakteristisk for klimabevægelsen. Som Naomi Klein sagde på Klimaforum09, er de globale sociale bevægelser ikke længere anti-bevægelser – Det er os der er de positive og fremsynede – det er os der fokuserer på konkrete veje ud af de eksisterende kriser.
Det er civilsamfundet, der bærer nøglen til en anden verden – selvom bevægelsen er broget og mangfoldig og har mange kroppe, udtryk og facetter, så arbejder vi for en fælles sag. Vi spiller den samme melodi – på mange forskellige strenge.
Hvad synes du personligt var det mest inspirerende?
Deklarationen var en milepæl. Men også en række mere konkrete oplevelser og møder med fantastiske mennesker. Et møde jeg gik til, var arrangeret af hjemløse skraldesamlere fra Bogota og Mumbai. Her mødte jeg en kvinde, der levede af at samle skrald i slummen i Indien – hun havde aldrig været uden for sin landsby, men var kommet til Klimaforum09, fordi hun mente, hun havde en stemme her.
Hvordan kommer vi videre fremover i kampen for et ordentligt klima?
I fremtiden vil der være et klimaforum, hver gang der er et COP. Og klimaforum fortsætter også som platform i Danmark.
Fiaskoen i Bella Centeret viser os, hvor vigtigt det er at vi fastholder presset på vores politikere. Det var ekstremt svært at håndtere det store svigt vi oplevede fra statslederne i København i december. Men Klimaforum09 var alligevel præget af en følelse af, at det er nu vi rykker.
Vi fortsætter vores dagsorden om “System change – Not climate change“ – så kan statslederne vælge at være med, eller blive koblet af udviklingen.
Se også:
SAA 294: Kloden først – mennesker først
SAA 294: Efter klimatopmødet: En global bevægelse er født
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe