Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 295 – 18. februar 2010 – side 4

8. marts

Kvinde sælg din krop?

Mette Hermansen

‘Kvindekamp er klassekamp’ lød parolen i 1970’erne, da kampen for ligestilling rigtig tog fat. På hundredåret for Kvindernes Internationale Kampdag reduceres kvindekamp nu ofte til at handle om kvinders ret til at sælge sex eller et forbud mod at købe sex.

Sexworkers of the World, Unite!

Naturligvis skal kvinder, der lever af sexarbejde, organiseres i fagforeninger. Naturligvis har kvinder ret til at bestemme over deres egen krop. Og naturligvis skal prostitution være lovlig. Et af problemerne ved at ulovliggøre sexkøb er, at det bliver farligere og mere risikabelt for kvinderne at udføre deres job, da det kommer til at foregå i mere øde og ubeskyttede områder.

Derudover viser undersøgelser fra Sverige, hvor sexkøb siden 1998 har været ulovligt, at der har været en stigning i sexkøb over nettet, men ikke et samlet fald i antallet af sexkøb. De feminister, der ønsker et sexkøbsforbud i stedet for at tro på, at kvinder gennem kamp kan sikre sig ligestilling og lige ret, sætter deres lid til, at statens forskellige former for straf kan sikre kvindefrigørelsen.

Mens målet på langt sigt er at eliminere de forhold, der muliggør prostitution, må målet på kort sigt være at beskytte de kvinder, der arbejder i sexindustrien. Derfor er det relevant at demonstrere imod et sexkøbsforbud.

Men det er ikke i sig selv kvindefrigørelse eller ligestilling. Ligestilling kræver lige løn, lige ret og lige vilkår. Derfor er årets vigtigste 8. marts-demonstration den, der er organiseret af LO Storkøbenhavn. Der tages fat i den ulighed, der berører flertallet af danske kvinder.

Ikke naturgivent at drikke Coca Cola

Kapitalismens udformning i det 21. århundrede har i høj grad været med til at gøre kvinder til objekter og sex til en vare. Sex bruges overalt til at sælge alt.

De sociale forhold, som skaber muligheden for en sexindustri, har dybe rødder i kapitalismens struktur. Markedets konkurrencelogik dominerer menneskelige relationer og skaber en situation, hvor behov og lyster tingsliggøres for derefter at kunne købes og sælges.

Fænomenet ‘sex’ er ikke immunt over for de forhold og strukturer, som former alle andre aspekter af vores dagligdag. Penge kan købe alt; inklusiv simuleret kærlighed. Denne mekanisme, at alt er til salg og kan forbruges, opleves for det meste som naturlig og som noget, der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved.

Men manden fødes ikke med et instinktivt ønske om at købe kommercielle, seksuelle ydelser, på samme måde som han ikke fødes med et ønske om at spille Lotto eller drikke Coca Cola. Forestillingen om, at det er tilfredsstillende at købe et andet menneske skal tillæres. Det skal tillæres, at det at forbruge seksuelle ydelser kan være en markør for at være ‘en rigtig mand’, ‘ikke homoseksuel’, ‘tilfredsstillet’ eller lignende. Og det er det kapitalistiske samfund med dets sexistiske strukturer og overdrevne forbrugerkultur, som er læremesteren.

Kvindekamp er klassekamp

Selv om en omformning af sexindustrien ville være til fordel for de kvinder, som arbejder i den, skal endemålet være at afskaffe kvinders afhængighed af at kunne sælge sex; ikke at normalisere eller legitimere udbytningen.

Sexarbejde er ikke et arbejde ligesom alt andet. Mange af de jobs, som eksisterer i dag, ville stadig være nødvendige at udføre i et socialistisk samfund. Men den ulighed og undertrykkelse, som består inden for et kapitalistisk system og skaber betingelserne for en sexindustri, ville forsvinde.

At gøre sex til en vare, man har ret til at sælge og købe, får os hverken tættere på kvindefrigørelse eller seksuel frigørelse.

Kampen for kvinders ligestilling er ikke en kvindernes kamp for retten til at sælge sex, ligesom det heller ikke er en kamp mod en undertrykkende mand. Kampen for ligestilling er en fælles, kønnenes kamp mod de forhold, som skaber betingelserne for ulighed mænd og kvinder imellem.

Flere artikler fra nr. 295

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Kvindebevægelse Danmark
Prostitution

Se flere artikler af forfatter:
Mette Hermansen

Siden er vist 4264 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside