Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 295 – 18. februar 2010 – side 11

Fra biologisk racisme til kulturel racisme

Jakob L. Krogh

For at kunne bekæmpe racismen er det nødvendigt at forstå, hvordan racismen er opstået og hvilke interesser, den tjener.

Racismens opståen

Efter opdagelsen og erobringen af Amerika opstod en plantageøkonomi. Arbejdet på plantagerne blev i første omgang udføret af lokale indianske slaver og fattige europæiske immigranter, der var tvunget til at arbejde 5-7 år for at betale for turen over Atlanten.

Efterhånden som plantageøkonomien blomstrede, opstod der mangel på arbejdskraft, som ikke kunne dækkes af indianske slaver. Slavehandlen løste denne mangel. Dette førte til, at både sorte slaver og hvide fattige europære arbejdede side om side under kummerlige forhold på plantagerne.

Slaver og fattige europære var i stort overtal på plantagerne. Derfor gjorde de til tider oprør imod plantageejerne. Det var dels for at undgå disse oprør ved at splitte de hvide og sorte, at den racistiske ideologi blev skabt. Og dels for at legitimere slavehandlen og slavehold.

Racisme, krig og civilisering

Racismen blev kun forstærket, da de europæiske stormagters erobring af resten af verden for alvor begyndte. Det var med Kniplings ord den “hvide mands byrde“ at opdrage og civilisere dem.

Kort sagt opstod racismen med det formål at gøre europæisk slavehold og udplyndring af resten af verden til legitim civilisering. Denne racisme var baseret på biologi, det var de sorte der var underlegne, fordi de var sorte. Den biologiske racisme fik sit mest ekstreme udtryk i nazismens racehygiejne og Holocaust.

Siden nazismens nederlag i 2. verdenskrig er den “videnskabelige“ biologiske racisme blevet illegitim.

Men stormagerne har stadig behov for at legitimere erobringskrige og udplyndring. Da disse ikke kunne legitimeres ved biologisk racisme, var der behov for en ny form for racisme.

Den nye racisme er baseret på kultur, nu er det den muslimske kultur, der bliver beskrevet som uciviliseret, eller som Pia Kjærgaard udtrykte er det fra Folketingets talerstol i 2001: “Islam med de tendenser vi har set – fundamentalistiske tendenser – bør bekæmpes i allerhøjeste grad.“ Og i samme tale: “Der er kun én civilisation, og det er vores.“ Når det netop er den muslimske kultur, der bliver beskrevet som underlegen, er det, fordi muslimerne bor oven på en stor del af den olie, som stormagterne slås om.

Flere artikler fra nr. 295

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Racisme

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 3275 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside