Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 295 – 18. februar 2010 – side 15

Giv mig hiphoppen tilbage!

Mette Hermansen

61’s hiphop-klub har udgivet sin første cd med kunstnere, der siden 2008 har stået på scenen til Rap’n’Skralde-arrangementerne i Ungdomshuset. Rhythm and Politics R.A.P. – The Revolution er titlen. Og den lever op til sit navn. Udgivelsen indeholder både systemkritik, opråb og revolutionære idéer. Men også et ønske om at vise, at hiphop er mere og andet end bare bling bling og kællinger.

Ren Reflex

Hvis du er til kommercialiseret hiphop a la Akon og Nik & Jay, så lad mig sige det med det samme: Rap’n’Skraldes hiphop-compilation er ikke noget for dig. For den er det stik modsatte; nemlig en platform for producere og mc’ere med andet på hjerte end størrelsen på deres pengebundt, køretøj, kønsorgan eller nyeste erobrings bryster.

Numrene på cd’en er indhentet ud fra den simple devise: du må ikke nedlade på folks seksualitet, køn eller race, og så skal du have noget på hjerte.

“Det er vigtigt at afspejle, at hiphop kan mere end det, man hører i radioen. Det er meget Voice-kultur, vi et eller andet sted lever i i dag, så det er vigtigt, det kommer tilbage til rødderne.

Der skal være en scene, hvor folk kan komme ud med deres ting. Ellers er det kun mainstream, der får plads, og så er det lige pludselig det, folk forbinder med hiphop,“ siger Toke Kjer, medarrangør af Rap’n’Skralde.

Fokus på samfundskritik

R.A.P. er derimod en straight up politisk hiphop-cd med fokus på samfundskritik, skæve vinkler, provokation, substans og så ikke mindst rå og ægte kærlighed for musikken, og det tilsammen får den til at emme af oprør og modstand.

“Det er ikke nødvendigvis altid fedt at gøre modstand. Men det er nødvendigt. Og hvis vi ikke gør det, er der ikke nødvendigvis andre, der gør det. Jeg tror ikke på, vi kan revolutionere verden med et musiknummer. Så skal det fandme være godt. Men vi kan få andre med på vognen. Ved at servere politiske budskaber på en anden måde, end folk er vant til, får folk også en anden tilgang til det. Og der er hiphoppen vigtig, for det er en måde at gøre folk opmærksomme på, at der stadig er problemer i Danmark og verden“ siger Toke Kjer.

Andreas aka Andreas Gaff, rapper i gruppen Ren Reflex, supplerer: “Det er ærgerligt, at noget af kampgejsten er gået af, efter man har fået Dortheavej. Det er vigtigt at fortsætte kampen. Vi skal have flere fristeder. Og der kan hiphoppen være et vigtigt talerør, for den kan råbe dem op, der skal handle. Der ligger rigtig meget magt i sproget; man kan gå og have nogle rim i hovedet og recitere teksterne.“

Og ifølge Andreas Gaff er det styrken ved politisk hiphop: “Man når ud med hiphop til dem, som er politisk engagerede. Og på den anden side når man ud med politik til de folk, der interesserer sig for hiphop og måske ellers ikke er særlig engageret politisk.“

Og opfordringen er klar herfra: både hiphoppen og politikken på R.A.P. fortjener et engagement, hvad enten man er mest fan af hiphop eller politiske budskaber.

Ren Reflex medvirker på R.A.P. med nummeret La Union de la Revolucion og kan tjekkes nærmere ud på myspace.com/renreflex. R.A.P. koster 50 kr. og kan købes ved at sende en mail til rapnskralde@gmail.com.

Flere artikler fra nr. 295

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Musik

Se flere artikler af forfatter:
Mette Hermansen

Siden er vist 1911 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside