Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 296 – 25. marts 2010 – side 2

Afghanistan-konference

Giv freden en chance

Alen Stefanovski + Lene Junker

Lørdag den 20. marts holdt ’Nej til krig’ en Afghanistan-konference med deltagelse af ca. 60 mennesker. Konferencen var delt i to. En paneldebat om Obamas exitstrategi for Afghanistan og en diskussion under overskriften: ’Hvad har 8 års krig gjort ved Afghanistan og afghanerne? Og hvad foregår der i Helmand?’

I paneldebatten holdt Holger K. Nielsen fra SF, Frank Aaen fra Enhedslisten og Carsten Andersen fra ’Nej til krig’ oplæg. Der var enighed om at sætte en slutdato for krigen. Holger K. Nielsen og SF mente senest 2015. Enhedslisten mente 2011 og ’Nej til krig’ mente 2010.

Journalisterne Eva Arnvig og Nagieb Khaja samt dansk-afghaneren Nagib Roshan holdt også oplæg.

Nagib Roshan forklarede, at afghanerne reelt havde været i krig i 32 år. De seneste otte år, hvor USA og NATO har besat Afghanistan, har kun forværret almindelige afghaneres liv. De har tre muligheder for at overleve: dyrke opium, Taleban eller flygte. Han mener, at USA og NATO begår samme fejl, som Sovjetunionen gjorde: nemlig at påtvinge afghanerne deres samfundssystem med våbenmagt. Det vil ingen afghanere acceptere, og derfor er de fælles om at gøre modstand mod besættelsesmagten.

Eva Arnvig slog fast, at Afghanistan-krigen ikke handler om kvindefrigørelse og burkaer, men om penge og militær kontrol. Der er fundet enorme ressourcer i Afghanistans undergrund, olien fra Kaukasus skal ud gennem Afghanistan, og USA har bygget 44 baser i området. Karzai-regeringen kan ikke gøre noget ved korruptionen, fordi den er selv korrupt og helt afhængig af krigsforbryderne i den Nordlige Alliance og af USA. For nylig vedtog regeringen en lov, som giver amnesti for alle krigsforbrydelser begået før 2001. (Læs interviewet med Eva Arnvig andetsteds i denne avis).

Nagieb Khaja, netop hjemvendt fra Helmand-provinsen, kunne fortælle, at den menige afghaner gav udtryk for, at besættelsesmagten gjorde mere skade end gavn, og at det var NATO-styrkerne og USA, som var skyld i de fleste civile tab og ikke, som vi hører i de danske medier, Taleban. Han forklarede, at 80 pct. af afghanerne lever i små landsbyer, hvor vestlige journalister sjældent kommer. Derfor er deres beretninger fra Afghanistan ikke retvisende.

Billedtekst:
Eva Arnvig og Nagieb Khaja samt dansk-afghaneren Nagib Roshan holdt oplæg

Se også:
SAA 296: NATO’s nederlag – Talebans tilbagevenden
SAA 296: Interview: Afghanistans problemer kan ikke løses militært
SAA 296: Det mener vi: Kampen mod krig og kampen mod nedskæringer er den samme

Flere artikler fra nr. 296

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Krigsmodstand (DK) 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Alen Stefanovski
Lene Junker

Siden er vist 2364 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside