Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 298 – 2. juni 2010 – side 7

En regering uden legitimitet må gå af

Hovedparolen bør være “Valg nu!“

Hans Jørgen Vad

Den seneste udvikling nødvendiggør, at Enhedslisten omlægger sin strategi betydeligt. Den folkelige reaktion på indgrebet viser, at regeringen har mistet sin opbakning og dermed sin legitimitet. Derfor er det utilstrækkeligt med gentagelser af, hvad en ny regering skal gøre. Hovedparolen må være, at vi skal have valg nu – hvilket betyder at regeringen må gå af.

Står det til Løkke, kommer der først valg om 1½ år, og i mellemtiden vil alle forringelserne have “bidt sig fast“ på en sådan måde, at S/SF ikke kan ændre dem. Dernæst er det et åbent spørgsmål, om de ønsker det? For de har selv flirtet med tanken om at forkorte dagpengetiden – og kan bare læne sig tilbage og lade VKO tage skraldet for det beskidte arbejde.

Vil vi have gjort op med indgrebene, kan det ikke klares parlamentarisk. Lige nu er det ret ligegyldigt, om vi er gode til at føre en valgkamp. Det er ikke heri kunsten består – kunsten består i at få fremkaldt et valg.
Kan vi så det? Ja, bestemt! Fagbevægelsen kan vælte en regering, hvis den kan blive enig om det. Det var vi på nippet til i 1985, hvor en 14-dages massestrejke udfordrede en stærk Schlüter-regering. Men mindre kan også gøre det. Det så vi i 1975, hvor en svækket Hartling-regering udskrev valg efter store proteststrejker i maj 1974.

Svag regering

I forhold til dette er den nuværende regering den hidtil svageste. Ikke kun pga. dens ringe legitimitet – men også pga. af dens smuldrende parlamentariske grundlag, som bl.a. bygger på en løsgænger, som flirter med “udkantsbevægelsen“. Kampe og bevægelser, som inkluderer udkantsproblematikken, kan få denne til at finde andre græsgange.

Ser vi et halvt år frem, er der meget potentiale til kampe og bevægelser. Fx folketingets åbning, som sker i samme uge, som budgetterne skal vedtages ude i kommunerne. I mellemtiden skal der indgås KL- og regionsaftaler, som vi ikke kender indholdet af, eller hvordan de konkret implementeres.

Det kan let give anledning til nye protester – også i Udkantsdanmark. Der er altså masser af det stof, som kan vælte en regering – især når den er så svag, at det kun kræver en mindre tue.

Problemet er bare, at fagbevægelsen næppe kan blive enig om dette – heller ikke “rød blok“. S/SF ønsker ikke at komme til magten på ryggen af en protestbevægelse, da den så vil blive mødt med alt for store forventninger efter dens smag. Så hellere udsætte det et års tid til folk har “kølet“ lidt af.

Derfor har de været tilbageholdende med at kræve valg, netop som der var flertal for rød blok. Da de Radikale viste sig overflødige, fik Ole Sohn ironisk nok travlt med at understrege de Radikales “nødvendighed“. Nu skulle der vises “ansvarlighed“.

Enhedslisten er ikke bundet af sådanne hensyn til erhvervs- og overklasseinteresser. Vores fokus er almindelige menneskers levevilkår, så derfor må parolen være: “Valg nu“ og at alle forringelser rulles tilbage. Hvad en ny regering skal gøre om 1½ år er alt for luftigt.

Folketingets åbning den 5. oktober – om ikke før – er et godt sigtepunkt for at tvinge Løkke til at udskrive valg. Gerne med en masse-demonstration understøttet af strejker, så han forstår, vi mener det. Men skal vi bygge op til dette, vil en gentagelse af “Fredericia- stormødet“ i begyndelsen af september være godt – gerne med deltagelse fra det private område.
Med andre ord må vi føre kampagne for:
– Valg nu
– regeringen må gå af
- Masse-demonstration den 5. oktober – i arbejdstiden
– Landsdækkende TR-møde ca. en måned før Gør vi det fra nu af og henover sommerferien, kan

Enhedslisten være med til at gøre en forskel.

Se også:
SAA 298: Kampvilje på stormødet i Fredericia
SAA 298: Strejker & fagligt nyt

Flere artikler fra nr. 298

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand (DK)

Se flere artikler af forfatter:
Hans Jørgen Vad

Siden er vist 1467 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside