Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 298 – 2. juni 2010 – side 15

Israel stopper nødhjælp og dræber 20

Jakob L. Krogh

Chock og vrede efterfulgt af protester var reaktionen på Israels angreb på en nødhjælps-konvoj på vej til Gaza. 20 blev dræbt og over 50 såret af israelske flåde- og elitestyrker.

De 6 nødhjælpsskibe fra Gaza Freedom Flotilla er nu ført til israelsk havn, så Israel kan opretholde blokaden af Gaza.

I København samledes 600 demonstranter med få timers varsel foran den israelske ambassade. I Stockholm var der næsten 10.000. I Tyrkiet, hvor de fleste dræbte kom fra, prøvede tusinde af demonstranter at storme den israelske ambassade.

Israel begrunder deres angreb med, at deres soldater blev angrebet af passagerne ombord på skibet med knive og køller. Men dette er udtryk for Israels spin. Soldaterne var aldrig blevet angrebet, hvis de ikke havde bordet skibene.

Skibene befandt sig i internationalt farvand ca. 40 sømil fra Israels kyst. Derfor er angrebet endnu en af Israels overtrædelser af folkeretten. Både fordi Israel bordede et skib i internationalt farvand, og fordi de brugte uproportional vold.

Reaktionerne på Israels overtrædelser af folkeretten viser tydeligt, hvor lidt betydning folkeretten har, når det er verdens eneste supermagt eller dens allierede, der overtræder den. Lene Espersen gad ikke en gang at mødes med den israelske ambassadør i Danmark for at fordømme angrebet. Obama nøjes med at kræve, at kendsgerninger omkring angrebet kommer frem. Og beklager episoden.

Hvorfor støtter vesten altid Israel?

Hvis man skal forstå, hvorfor Vesten altid støtter Israel, er historien et godt udgangspunkt. I slutningen af 1800-tallet besatte Storbritannien Ægypten og overtog kontrollen over Suezkanalen. Der var en livsnerve i det britiske imperiums magt.

Det var for at beskytte Suezkanalen, at Storbritannien allierede sig med zionismen, kravet om et jødisk hjemland i Palæstina. Den britiske guvernør i Jerusalem udtrykte det på denne måde: “Et lille, loyalt jødisk Nordirland i et hav af fjendtlige arabiske lande.“

Dette forhold til Israel er fortsat, efter at USA er blevet den dominerede imperialistiske magt. “Israel skal være vagthunden,“ erklærede en berømt artikel i den israelske avis Haaretz i 1951. I artiklen hedder det bl.a.:

“Der er ingen grund til at frygte, at Israel vil gennemføre aggressioner mod de arabiske stater, hvis dette direkte er imod USA og Storbritanniens interesser. Men hvis de vestlige magter af en eller anden grund skulle ønske at lukke øjnene i visse situationer, så kan de stole på, at Israel vil straffe en eller flere nabostater, hvis deres mangel på høflighed over for Vesten overskrider det tilladelige.“

USA og Israels interesser har været tæt sammenvævet lige siden. Den nuværende katastrofe for USA i Afghanistan og Irak og Irans atomplaner gør, at USA stadig har brug for Israel som en sikkerhed for amerikansk kontrol i Mellemøsten.

Israel beviste sig i stand til at spille denne rolle, da det knuste Ægypten, Syrien og Jordans hære i seksdageskrigen i 1967. På et tidspunkt hvor USA kæmpede for at bevare kontrollen over Vietnam. Derfor vil USA ikke svigte Israel ligegyldigt hvad Israel gør.

Flere artikler fra nr. 298

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Israel

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 1583 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside