Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 299 – 15. juli 2010 – side 4

Strejker breder sig i Kina

Jens Andersen

Strejker, demonstrationer og konfrontationer med politieter blevet et mere normalt syn i Kina over de senere år. Alene fra 2008 til 2009 mere end fordobledes antallet af disse, hvilket især skyldtes protester imod fabrikslukninger.

Kineserne kæmper især for bedre løn- og arbejdsforhold hvilket man blandt andet har set hen over sommeren med strejker, der har lammet alle Hondas fabrikker i Kina.

Mange af de konflikter man har set i Kina er faktisk mundet ud i sejre for de strejkende, hvilket har været medvirkende til at inspirere arbejdere på andre arbejdspladser til at kæmpe for bedre vilkår.

Problemet er, at man ikke har en fagforening man kan bruge til at kæmpe, fordi den eneste autoriserede fagforening er statsstyret og oftere holder med arbejdsgiverne end med arbejderne, når det kommer til konflikt.

Dette betyder på sigt at det er let at isolere strejkende arbejdere og derved knuse deres strejker, medmindre arbejderne formår at organisere sig sammen.

Kina bliver ofte beskrevet som en kommende økonomisk supermagt og et pragteksempel på hvilken gavnlig effekt det frie marked kan have på et lands økonomi. Disse beskrivelser er helt rigtige, hvis man nøjes med at forholde sig til det faktum, at Kina, økonomisk set, er blevet styrket gennem de sidste cirka 30 år og dette er sket samtidigt med en stigende grad af privatisering.

Dette er dog ikke hele historien. Kina har rigtignok privatiseret store dele af landbruget og visse dele af industrien, men staten har stadig kontrol over de vigtigste dele af industrien. Denne statskontrol har været en afgørende grund til at man har kunnet afbøde konsekvenserne af forskellige “småkriser“ som fx tigerøkonomiernes sammenbrud i 1997 og IT-boblen i 2001, og at man har formået at have økonomisk vækst selv under den nuværende krise.

Kinas økonomiske vækst har hidtil baseret sig på at kunne eksportere til det amerikanske marked, og selv om Kina også eksporterer til andre markeder, har de fremskrivninger, som spår Kina til at blive en økonomisk supermagt, ikke taget højde for, at der er en grænse for hvor meget Kina kan eksportere til især amerikanske forbrugere.

Den økonomiske udvikling i Kina har også medført øget ulighed, at landet er blevet mere opdelt, og at centralmagten er blevet svækket. At uligheden er blevet større kommer både til udtryk i indkomstforskellen mellem virksomhedsejere og arbejdere, og i løn- og prisforskelle imellem forskellige landsdele. Den sydøstlige del af Kina, især kysten og de store byer, er blevet centre for den økonomiske vækst hvilket har gjort, at millioner af arbejdere søger dertil fra indlandet i håb om at få arbejde, ofte med den konsekvens at migranternes forældre bliver efterladt og er afhængige af børnenes indkomst for at overleve.

Den økonomiske skævvridning af Kina har formentlig også været en underliggende grund til de mange regionale opstande, der har fundet sted de senere år. En anden grund til, at landet er blevet mere opdelt, er, at den centrale regering har afgivet en del af sin økonomiske magt til lokale regeringer i blandt andet de forskellige provinser hvilket har betydet en større økonomisk vækst.

Dette har selvsagt svækket centralregeringen, men en potentielt vigtigere faktor i dennes svækkelse er at arbejderklassen er begyndt at røre på sig. De kinesiske arbejderes kamp gavner faktisk også danske arbejdere, da højere løn i Kina vil mindske vægten af arbejdsgivernes trusler om udflytning af arbejdspladser fra Danmark på grund af “for høje lønninger“ og det er derfor vigtigt for os i vesten at støtte deres kamp, hvor vi kan.

Flere artikler fra nr. 299

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Kina

Se flere artikler af forfatter:
Jens Andersen

Siden er vist 2262 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside