Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 299 – 15. juli 2010 – side 6

Enhedslisten

Styrker og svagheder

Jakob L. Krogh

Enhedslisten vokser både i medlemstal og i meningsmålingerne. Vi har nu over 5.000 medlemmer. Og hvis der var valg i dag, ville vi få syv mandater i folketinget.

Fremgangen skyldes, at vi er det eneste parti, der tydeligt har sagt, at arbejderklassen ikke skal betale for krisen. Og fremgangen giver grund til optimisme, ikke mindst fordi vi med 5.000 aktive medlemmer ville kunne gøre en enorm forskel i opbygningen af modstanden imod regeringens forringelser. Den store demonstration 8. juni og meningsmålingerne viser tydeligt mulighederne.

Brug for aktive medlemmer

Kun omkring 15 % af ELs medlemmer stemmer til urafstemning om folketingskandidater. Derfor er det en afgørende udfordring at øge medlemsaktiviteten. Det kræver, at det politiske fokus flyttes fra Folketinget og ud på gader og arbejdspladser. Og det kræver, at vi ærligt vurderer den politiske situation og mulighederne for at opbygge aktivistiske bevægelser i den.

Desværre er medlemsdebatten på tværs af afdelingerne stort set ikke-eksisterende. Og hvis partitoppen vurderer muligheden for at opbygge aktivistiske bevægelser, delagtiggør de ikke medlemmerne i deres vurdering.

Ønsket om forbedringer pantsat hos De Radikale

I en mail til alle medlemmer skriver Johanne Schmidt-Nielsen: “Senest havde vi – efter hårdt pres – succes med at få de to partier til at melde ud, at de efter et valg vil tage udgangspunkt i den nuværende dagpengeperiode på fire år frem for i Lars Løkkes discountmodel.“

Realiteten er desværre, at S og SF kun har lovet, at tage udgangspunkt i fire år, når de starter forhandlingerne. Forhandlinger, der både inkluderer Dansk Arbejdsgiverforening og De Radikale, der indgik forlig med VKO om forkortelsen af dagpengeperioden. Når der dertil lægges, at den sidste socialdemokratisk ledede regering forkortede dagpengeperioden, blegner succesen.

Succes kræver modstand

I forbindelse med demonstrationen 2. juni strejkede bl.a. portørerne på Rigshospitalet samt havne- og stilladsarbejdere i Århus. Til demonstrationen 8. juni var der også flere strejker. Der har været medlemmer af Enhedslisten involveret i de fleste af disse strejker. Det er deres erfaringer og de argumenter de brugte, som vi skal sætte i fokus, frem for ikke-eksisterende succeser i folketinget, hvis vi ønsker mere end 15 pct. aktive medlemmer.

For både nye og gamle medlemmer er det langt nemmere at argumentere for strejker, demonstrationer og andre faglige aktiviteter, når de ved, hvad der har virket og ikke virket for andre.

5.000 socialister, der argumenter for og organiserer aktiviteter sammen med andre på deres arbejdspladser og uddannelsessteder, vil i den nuværende situation kunne sikre en enorm bevægelse, der kunne presse Løkke og tvinge reelle forbedringer igennem – både under den nuværende og en kommende regering.

Derfor skal fremgangen udnyttes til at give plads til aktivisterne i stedet for at fokusere alt omkring Christiansborg.

Flere artikler fra nr. 299

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Enhedslisten

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 3692 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside