Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 299 – 15. juli 2010 – side 7

Nye planer om nedskæringer i SU’en

Jakob L. Krogh

Ifølge Information arbejder embedsmænd i SU-styrelsen på planer om nedskæringer i SU’en.

Det mest sandsynlige er, at regeringen vil fjerne muligheden for at få SU et år udover den nominerede tid på kandidatuddannelserne, og i stedet give det som lån.

I den forbindelse konstaterer økonomiprofessor Claus Thustrup Kreiner:
“SU’en er ikke specielt hensigtsmæssig ud fra et fordelingspolitisk perspektiv. Normalt vil vi gerne omfordele penge til de svage i samfundet. SU’en tilfører penge til dem, som er de stærke, og som vil komme til at tjene mange penge senere i livet. Derfor bør de kunne overskue at tage et billigt lån på kandidatdelen af uddannelsen, som de så kan betale tilbage, når de begynder at tjene penge.“

Økonomiprofessoren overser dog, at ikke alle, der bruger lang tid på en kandidatuddannelse, bliver færdige. Og at ikke alle, der bliver færdige, får et arbejde. Derfor vil det give langt mere omfordeling at beskatte dem, der faktisk begynder at tjene mange penge.

At konvertere dele af SU’en fra støtte til lån vil gøre det mere risikabelt for dem, der har brug for lånene at fortsætte, fordi de risikerer at stå med et lån, de ikke har råd til at betale. Dermed undermineres grundideen i at give SU til universitetsstuderende – nemlig at støtte de arbejderbørn, der forsøger at tage en universitetsuddannelse.

Brug for en samlet kamp imod nedskæringerne

Disse forringelser af SU’en er identiske med regeringens oprindelige udspil i rødvinsreformen – den skattereform, der især gav de rigeste skattelettelser. Dengang protesterede de studerende med succes.

Protesternes succes skyldtes, at regeringen var bange for, at de kunne sprede sig til dele af arbejderklassen og derfor valgte den at udskyde forringelserne af SU’en, fordi det var vigtigere at give skattelettelser til de rigeste.

Studenterorganisationerne skal lære af dengang og straks forberede protester mod nedskæringerne i samarbejde med dem, der bliver ramt af nulvækst, forkortelsen af dagpenge, nedskæringer i børnecheck osv.

Regeringens nedskæringer er et frontalangreb på velfærdssamfundet, derfor er der brug for, at vi står sammen mod angrebene. Hvis vi allesammen kæmper vore egne små kampe, taber vi.

Flere artikler fra nr. 299

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Uddannelse

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 1969 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside