Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 299 – 15. juli 2010 – side 11

VM i fodbold

En nationalistisk folkefest

Hans Erik Madsen

VM i fodbold er overstået. Det danske fodboldlandshold havde ikke noget at byde på og røg hurtigt ud. Derfor blev det nationale hysteri kortvarigt, og godt det samme – fodboldmæssigt og politisk. Men nok engang blev VM en udstilling af sportens rolle som en økonomisk og ideologisk faktor.

At sport og penge hænger uløseligt sammen er åbenbar for selv de mest fanatiske sportstilhængere. Men sportens ideologiske rolle er ikke lige så tydelig.

Træner for fodboldlandsholdet Morten Olsen udtalte i et interview i Politiken om landsholdets rolle:

“I Danmark er landsholdene i vores store idrætsgrene en kulturinstitution, når vi ‚er på‘. Og det er vi jo ved slutrunder – jamen, bevar mig vel, så ved vi godt, hvordan folk har det, uanset om de egentlig interesserer sig for fodbold eller ej. Den der sunde nationalisme, den er da utrolig vigtig i vores verden som samlingspunkt. Enten glæder vi os sammen, eller også er vi frustrerede sammen, hvis vi taber.“

VM styrker nationalismen
Nutidens måde at dyrke sport på opstod i snæver sammenhæng med kapitalismens gennembrud og opbygningen af den moderne nationalstat. I dag udgør sporten en vigtig del af det ideologiske fundament for nationalismen sammen med kongehuset, flag, grænser, møntenhed osv.

Disse udgør identifikationspunkter for landets indbyggere over for andre landes indbyggere. Vi har noget til fælles som danskere uanset klassetilhørsforhold. Det er den ideologiske' opfattelse, sportsbegivenheder som VM er med til at skabe.

Nationalisme skader arbejderklassen
En skarp opdeling mellem en sund og en farlig form for nationalisme giver ikke mening. Selv om Morten Olsen uden tvivl siger det, mange mennesker tænker: At sport er en folkefest, en lidenskab, noget uskyldigt, modsat den form for nationalisme, som er linket tæt sammen med racisme, undertrykkelse og krig, som de samme mennesker tager afstand fra.

Men også den form for nationalisme, som styrker internationale sportsbegivenheder, er med til at skabe ideer om, at “vi skal være med til at sikre Danmarks konkurrenceevne“. Under overenskomst-forhandlingerne var det økonomer og arbejdsgiveres væsentligste argument imod reelle lønstigninger til arbejderklassen. Når Lars Løkke argumenterer for, at vi allesammen skal bidrage til genopretningsplanen, prøver han også at sælge planen med nationalistiske argumenter om, at vi alle er i samme båd, at vi har noget til fælles som danskere, uanset klassetilhørsforhold.

Hvis vi er i den samme båd er det os, der ror, mens Løkke og hans vener holder fest på soldækket.

Elitesport og konkurrence-mentalitet
Ligesom på kontor og fabrikker er nøgleordene for sportslig succes effektivitet og disciplin, hvilket ofte fører til nedslidning og ødelæggelse af den menneskelige krop. Evnen til at blive først, gøre tingene bedre end andre og slå en anden. Alt, der tæller i elitesport, er målbart og kvantitativt. Elitesporten er på den måde et idealbillede på det markedsstyrede samfund, som politikerne vil have os til at acceptere.

Arbejdere, der til dagligt protesterer mod mange af disse ting, accepterer samtidig de samme holdninger og metoder, når det gælder sport.

For de mange tilskuere fra arbejderklassen giver sporten en mulighed for at flygte fra den kedelige fremmedgjorte hverdag og for at kunne identificere sig med de kendte stjerner, klubber og landshold, hvilket kan give afveksling og spænding i tilværelsen. Derfor skal man hverken fordømme dem, der ser sport, eller selv have dårlig samvittighed over det. Men man skal være opmærksom på sportens ideologiske rolle. S

porten afspejler samfundets herskende ideologi og den kedelige hverdag. Som den tyske socialist Adorno rammende skrev det: “Underholdningen i avancerede kapitalistiske samfund er arbejdets forlængelse.“

Næste gang du sætter dig sammen med vennerne og ser bold sku’ du – hvis du ikke plejer det – måske holde med det landshold Danmark møder – og så trække denne artikels
argumenter ind – så får du med garanti en god og vigtig politisk diskussion om sport og ationalisme.

Flere artikler fra nr. 299

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Sport

Se flere artikler af forfatter:
Hans Erik Madsen

Siden er vist 2297 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside