Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 30 – Juni 1987 – side 1

Knæk sparekniven

Vi bli’r flået

I slagsmålet om rammerne for kommunernes budgetter til næste år er det kommet frem, at den borgerlige regering har udarbejdet et hemmeligt sparekatalog.

Vi skal betale mere for daginstitutioner, kollektiv transport, renovation og meget mere.

“De borgerlige partier vil med garanti tage gratisprincippet op igen, når valget er overstået,” skriver Jyllands-Posten.

Schlüters oprindelige indgrebsplaner over for kommuner og amter har lidt skibbrud i folketings-forhandlingerne op til sommerferien. Men nedskæringer kommer der på én eller anden måde.

Regeringen forlanger, at kommunerne fortsat skal skære ned på serviceniveauet.

Udgiftsrammer og begrænset bloktilskud har hevet over 40 milliarder kroner ud af kommunerne, siden Schlüter trådte til. Hvis de har penge tilbage, må de ikke bruge dem. De skal indbetales til staten som strafafgift.

Byrden skal væltes over på arbejderbefolkningen enten ved at sætte kommuneskatten op eller optage lån. Her siger regeringen: Det må I heller ikke.

Beskidt arbejde

Schlüter ønsker, at kommunerne gennemfører det beskidste arbejde og fyrer ansatte, presser normeringer i vejret og forlanger brugerbetaling for en række af ydelser, som hidtil har været gratis.

Derfor bliver han glad, når en arbejderflertalskommune som i Albertslund går med på spøgen.

Men til gengæld bliver hans planer truet, når personalet og forældre i Århus og Albertslund ikke vil finde sig i, at de skal punge ud for kommunernes økonomiske problemer.

Det forrykte er, at der aldrig før er blevet produceret så meget i Danmark. Der er nok til at alle kan få en anstændig tilværelse.

Men samtidig med, at de siger, vi bruger for meget, begynder industriproduktionen at falde, fordi en ny krise er på vej, og endnu flere bliver ledige. Der er ikke profit nok for de få, der bestemmer.

Den vrede og harme, der ulmer i øjeblikket, og som flere steder er blusset op, kan vokser til en modstand, der for alvor kan få Schlüter ud i tovene.


Billedtekst:
Pædagoger, medhjælpere og forældre demonstrerer i Århus mod forringelse af forhold i daginstitutionerne.

Flere artikler fra nr. 30

Flere numre fra 1987

Siden er vist 811 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside