Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 300 – 12. august 2010 – side 15

Frankrig

Burkaforbud uden modstand

Anne A. Lange

Det franske parlament har vedtaget et burkaforbud. Forbuddet skulle forsvare kvindefrigørelse, men hvordan kan forbuddet handle om kvindefrigørelse, når det fratager kvinder retten til selv at bestemme, hvordan de skal gå klædt?

Den lurende muslimske trussel

Ud af en fransk befolkning på 65 millioner bærer ca. 2.000 kvinder burka eller niqab. Så lovens begrænsede betydning i virkeligheden viser at den har et andet formål. Det er for at styrker islamofobien at loven er blevet fremlagt.

Argumenterne for forbuddet bringer løgne i spil om muslimerne i Frankrig. De tegner et billede af en stor trussel lige uden for alles hoveddør. Spirende terrorceller i ethvert boligbyggeri. Debatten holder ild i frygten for islam og terror, mens franske soldater udkæmper en krig i Afghanistan. Selv den franske general Vicent Desportes siger, at krigen er tabt, og opbakningen til krigen falder.

En klassisk afledningsmanøvre

Det er ikke første gang, at hetzen mod muslimske kvinder er blevet brugt for at begrænse en voksende modstand mod den franske elite.

I 2000 tvang en massiv strejke blandt de franske folkeskolelærere den daværende undervisningsminister, Allègre, til at gå af. Regeringen svarede med at debattere hijab i folkeskolen.

Debatten endte med at forbuddet blev gennemført med argumentet om, at folkeskolen skulle være sekulariseret (ikke-religiøs), og at man derfor ikke måtte bære tydelige tegn på religiøse tilhørsforhold. Dette lagde låg på en ellers samlet modstand mod nedskæringer og gav en syndebuk som svar på problemer i skolen.

Venstrefløjen accepterer islamofobi

Forbuddet blev stemt igennem i parlamentet med 335 stemmer mod 1.

Den ene stemme imod kom fra en borgerlig løsgænger. Socialisterne og de grønne udeblev eller stemte blankt.

Et så gennemført racistisk forslag burde være blevet mødt med massiv modstand både i parlamentet og på gaden. Men hvor var demonstrationerne, der skulle forsvare muslimske kvinders ret til at klæde sig på om morgenen uden statens indblanding? Hvor var de, der kaldte regeringen for racister og imperialister? Hvor var de, der kaldte til fælles kamp mod nedskæringer i stedet for at lytte på deres løgne? Hvor var venstrefløjen?

I Frankrig har argumentet om sekularisering stor gennemslagskraft på venstrefløjen. Opgøret med den katolske kirke har desværre fået mange til at vende sig mod præster (og alt, der lugter af religion). Religionsmodstanden er i nogle tilfælde blevet en erstatning for kampen mod kapitalisterne og deres krige.

Ligesom i Danmark, er der ikke megen erfaring med at gå på barrikaderne med religiøse kammerater mod en fælles undertrykkelse. Det, man derimod kender, er kampen for frigørelsen fra en undertrykkende religion.

Flere artikler fra nr. 300

Flere numre fra 2010

Se flere artikler af forfatter:
Anne A. Lange

Siden er vist 1503 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside